inSports

Δείκτες Κόπωσης Με Ανάλυση Σάλιου

inShape Team 04 Οκτωβρίου 2013
Δείκτες Κόπωσης Με Ανάλυση Σάλιου

Το δυο πιο συχνά φαινόμενα στο ποδόσφαιρο σήμερα είναι οι μυϊκοί τραυματισμοί (θλάσεις, τραβήγματα) και το σύνδρομο υπέρ-προπόνησης τα οποία μπορούν να κρατήσουν εκτός δράσης ένα ποδοσφαιριστή από μερικές μέρες έως και μερικούς μήνες π.χ. το χρόνιο σύνδρομο υπερκόπωσης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια πλέον να τίθενται ποδοσφαιριστές εκτός δράσης, οδήγησε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους στην συνεργασία με πανεπιστημιακούς οργανισμούς για διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. 

Όσο αναφορά το σύνδρομο υπέρ-προπόνησης επιστημονικές έρευνες την δεκαετία του 2000, έδειξαν ότι επηρεάζονται 2 φυσιολογικοί μηχανισμοί. Ο πρώτος μηχανισμός είναι αυτός του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα, και κυρίως η παράγωγη ανοσοαιμοσφαιρίνων IgA, χαμηλώνει ραγδαία σε περίπτωση υπέρ-προπονησης με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο οργανισμός πολύ πιο εύκολα σε υιούς και βακτήρια τα όποια μπορούν να προκαλέσουν παθογένεση. Ακολούθως διαταράσσεται και η ισορροπία στεροειδών ορμονών όπως DHEA και Τεστοστερόνη.

Όταν το σώμα βρίσκεται κάτω από πρωτόγνωρα επίπεδα στρες, τότε αναγκάζεται να αυξήσει τα επίπεδα της αντί-φλεγμονωδης ορμόνης Κορτιζόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της Τεστοστερόνης, αφού η δυο αυτές ορμόνες αλληλοεπηρεάζονται. Έτσι μετρώντας τα επίπεδα αυτών των δυο ορμονών στο αίμα, ο λόγος τους μπορεί να μας δώσει μια καθαρή εικόνα κατά ποσό κάποιος ποδοσφαιριστής είναι στα κατάλληλα αγωνιστικά επίπεδα, αν μπορεί να γυμναστεί ακόμα πιο εντατικά ή αν θα πρέπει να ξεκουραστεί, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα κατάλληλα συμπληρώματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ‘ξεκούρασης’.

Όπως καταλαμβάνεται αυτή η εξέταση είναι ένα πανίσχυρο όπλο για κάθε γυμναστή φυσικής κατάστασης που θέλει να κάνει επιστημονικά την δουλειά του. Αυτό το όπλο γίνεται ακόμα πιο ισχυρό με το γεγονός ότι πλέον αυτές τις εξετάσεις μπορούν να τις γίνουν με ακρίβεια και σε ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΑΛΙΟ. Έτσι πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1.    Το δείγμα λαμβάνεται από τον γυμναστή σε ειδικά δοχεία και στέλλεται σε κλινικό εργαστήριο για επεξεργασία.
2.    Δεν χρειάζεται να υπάρχει ονομαστική αναφορά στα δείγματα, έτσι εξασφαλίζεται εχεμύθεια για σημαντικά δεδομένα μια ομάδας.
3.    Η εξέταση είναι σχετικά φτηνή έτσι μπορεί να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά στην  προετοιμασίας και στα τελευταία σταδία του πρωταθλήματος. 
4.    Τα αποτελέσματα δίνονται την επομένη μέρα της λήψης, έτσι ο γυμναστής μπορεί άμεσα να έχει μια εικόνα για τους ποδοσφαιριστές του, να εξασφαλίσει καλύτερη φυσική κατάσταση της ομάδας, όπως επίσης να αποφεύγονται τραυματισμοί λόγο κόπωσης και υπερβολικού ζήλου από τους ποδοσφαιριστές.  
5.    Μπορεί να μείωση σημαντικά τα έξοδα σε φυσιοθεραπεύτρια και ιατρικά κέντρα για διάγνωση και θεραπεία 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony