Σε πολύ λίγες μέρες μπαίνουμε στην περίοδο της σαρακοστής και ο περισσότερος κόσμος θα ξεκινήσει την νηστεία. Τα οφέλη της νηστείας είναι πάρα πολλά για την υγεία του ατόμου. Η αποχή από ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως κρέας, γαλακτοκομικά και τα αυγά και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και ψωμί (σε λογικές ποσότητες) μπορεί να μειώσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά κατά την περίοδο της νηστείας; Ειδικά τα παιδιά που είναι σε κρίσιμες ηλικίες ανάπτυξης; Οι ευρωπαϊκές οδηγίες συνιστούν τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκείς μερίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου και καλό θα ήταν αυτά να χωρίζονταν σε μικρά συχνά γεύματα που είναι μια από τις αρχές της σωστής διατροφής.
Για τα παιδιά ηλικίας κάτω τον 10 δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση τροφών που προέρχεται από υδατάνθρακες για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Καλό θα ήταν να προτιμήσουν προϊόντα ολικής αλέσεως και να καταναλώνουν περισσότερα όσπρια.
Η πρωτεΐνη των οσπρίων και δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας πράγμα που σημαίνει πως δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Μπορούμε όμως, να συνδυάσουμε τα όσπρια με τα δημητριακά όπως ρύζι και όσπρια (φακές) που αυξάνει τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών και τις κάνει ίσες με τις ζωικές.
Λίπος μπορούμε να παίρνουμε από πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως ελαιόλαδο, ταχίνι, και ξηρούς καρπούς. Ένα από τα καλύτερα οφέλη της νηστείας είναι πως μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών πράγμα πολύ ευεργετικό για την υγεία. Επίσης, τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω3 και ω6 και σε αυτή την νηστεία επιτρέπονται. Προσοχή όμως, στην υπερβολική κατανάλωση οστρακοειδών και μαλάκιων λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη.
Επίσης κατά την διάρκεια της νηστείας, παρατηρείται μειωμένη κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε σίδηρο, που είναι παρά πολύ σημαντικό για την κανονική ανάπτυξη του παιδιού. Γι αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν σίδηρο όπως φακές, φασόλια, λουβί, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και θαλασσινά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ασβέστιο και έτσι η διατροφή του παιδιού κατά την διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να περιέχει και φαγητά πλούσια σε ασβέστιο όπως αμύγδαλα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μπάμιες, σουσάμι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σίγουρα η νηστεία ενδυναμώνει τις θρησκευτικές μας αξίες και είναι κάτι που τα παιδία πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά, λόγω της ανάπτυξης που παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες ίσως θα ήταν καλύτερο η νηστεία να μην διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε να υπάρχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.