Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τα δημητριακά ολικής αλέσεως λόγω του υψηλότερου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και βελτιώνουν τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η σημασία της κατανάλωσης των δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό έγκειται πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με την ενέργεια που έχασε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα.
Έτσι, οι σύνθετοι υδατάνθρακες μαζί με τις φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Όσον αφορά μετα-προπονητικά, η κατανάλωση δημητριακών είναι εξίσου σημαντική, μιας και λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στην αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.