Nutrition

Επηρεάζει το σωματικό βάρος το είδος του υδατάνθρακα;

inShape Team 02 Ιουλίου 2013
Επηρεάζει το σωματικό βάρος το είδος του υδατάνθρακα;

Με την συχνότητα της παχυσαρκίας να αυξάνεται ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στο είδος του υδατάνθρακα και στο κατα πόσο επηρεάζει την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξε πως η κατανάλωση επιπρόσθετης ζάχαρης στους πολίτες της Αμερικής αυξήθηκε κατά 2.5 φόρες απο οτι ενδείκνυται στις Διαιτολογικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς (Dietary Guidelines for Americans), με περίπου το μισό να προέρχεται απο σιρόπι ψηλό σε φρουκτόζη.

Αυτή η αύξηση, μπορεί να δικαιολογηθεί με την αύξηση κατανάλωσης αναψυκτικών, που τώρα είναι η πρώτη πηγή προστιθέμενης ζάχαρης για τα παιδιά, αφού αυξήθηκε κατά 5 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. 

Το 1998, ο οργανισμός φαγητού και γεωργιας (Food and Agriculture Organization - FAO), των Ηνωμένων Εθνών και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρέδωσαν μια λεπτομερή περιγραφή των διαφόρων ειδών υδατανθράκων, συμπερένωντας πως τα φαγητά με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αυξησής κιλών. Αυτός ο δείκτης δείχνει κατά πόσο ένα φαγητό όταν καταναλωθεί ψηλώνει την γλυκόζη μέσα στο αίμα και κατά συνέπεια την ινσουλίνη αφού διάφορα φαγητά και ποτά δε παράγουν την ιδία αύξηση γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει σε σειρά αυτά τα φαγητά και ποτά. Για παράδειγμα η γλυκόζη (100 γλυκαιμικο δείκτη), το μέλι (87 γλ. δείκτη), το άσπρο ψωμί (70 γλ. δείκτη), και η πατάτα (80 γλ. δείκτη) θεωρούνται φαγητά με ψηλό γλυκαικιμο δείκτη, ενώ τα φιστίκια (13 γλ. δείκτη), το γάλα (32 γλ. δείκτη), το μήλο (39 γλ. δείκτη), οι φακές (29 γλ. δείκτη), το λουβί (3 γλ. δείκτη) και το μαύρο ρύζι (60 γλ. δείκτη) και μαύρα μακαρόνια (42 γλ. δείκτη) έχουν χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη. Τα φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν πιο αργά την γλυκόζη του αιμάτος, άρα και πιο αργή αύξηση της ινσουλίνης. Με αυτά τα δεδομένα, μια διαίτα με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσουν στο χάσιμο βάρους και στην γενική βελτίωση της υγείας (διαβήτης, καρδιακά).  

Επίσης, το νερό και τα φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού χωρίς επιπρόσθετες θερμίδες. Μια έρευνα έδειξε πως αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα μας, προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό και οδηγεί τα άτομα να διαλέγουν γεύματα με πιο χαμηλές θερμίδες.

Ο οργανισμός φαγητού και γεωργιας (Food and Agriculture Organization (FAO)), εισηγείται, αύξηση φαγητών ψηλών σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, και πιο χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη. Όπως πάντα όμως, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις ολικές θερμίδες που καταναλώνουμε. Επίσης, οι τελευταίες Διαιτολογικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς Πολίτες εισηγούνται στους καταναλωτές να διαλέγουν τους υδατανθρακές τους με προσοχή, με ιδιαίτερη σημασιά στα λαχανικά, όσπρια και προίοντα ολικής αλέσεως καθώς και αποφύγη επιπρόσθετης ζάχαρης.

Υψηλός Γλ. Δείκτης >85 Μέτριος Γλ. Δείκτης 60-85 Χαμηλός Γλ. Δείκτης <60
Άσπρο Ψωμί Μακαρόνια Μήλα
Άσπρα Δημητριακά Ποπ-κορν Αχλάδια
Πατάτα Πατατάκια Ροδάκινα
Γλυκόζη Special K Χυμός Μήλου
Σταφίδες Άσπρο Ρύζι Φασόλια
Ζάχαρη Πορτοκάλια Φακή
Μέλι Χυμός Πορτοκάλι Γιαούρτι
Αθλητικά Ποτά (Sports Drinks) Σοκολάτες Φρουκτόζη
- Μπανάνα Μαύρο Ρύζι
- - Μαύρα Μακαρόνια
- - Φυστίκια
- - Μπιζέλια
- - Λουβί
- - Γάλα
- - Παγωτό
- - All Bran - Βρώμη
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony