inSports

Ευκινησία στην Καλαθοσφαίριση

Νικολένα Ευθυμίου 13 Δεκεμβρίου 2013
Ευκινησία στην Καλαθοσφαίριση

Ευκινησία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ικανότητα των παικτών να μετακινούνται στο παρκέ και να αλλάζουν κατεύθυνση γρήγορα και αποτελεσματικά με ακρίβεια.

Η ευκινησία στο μπάσκετ είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η δουλεία των ποδιών και η ταχύτητα τους καθώς επίσης να βελτιωθεί και η καρδιοαναπνευστική αντοχή. Ακόμα η προπόνηση ευκινησίας είναι βασικός παράγοντας για την μείωση τραυματισμών στους καλαθοσφαιριστές.
(ΝΑSM: National association of sports medicine)

Η καλαθόσφαιρα είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα που απαιτεί κινήσεις με πολλαπλούς συνδυασμούς καθώς και εναλλαγές όπως από το χαλαρό τρέξιμο στο γρήγορο με μέγιστη ταχύτητα καθώς σε άλματα.  Η ικανότητα να αποφύγεις γρήγορα τους αμυνόμενους, να μειώσεις την ταχύτητα σου για να πάρεις το jump shoot ή ακόμα να ορμήξεις για rebound είναι οι δεξιότητες που χρειάζεσαι για να παίξεις αποτελεσματικά μπάσκετ.    

Ταχύτητα και Ευκινησία

Ερευνητικά έχει βρεθεί ότι η ταχύτητα και η ευκινησία βασίζονται στην εξειδίκευση. Δηλαδή χρειάζονται συγκεκριμένες και στοχευόμενες προπονήσεις για την ταχύτητα και άλλες για την ευκινησία. Κάποιοι πιστεύουν ότι αν βελτιώσεις την ευκινησία θα βελτιωθεί η ταχύτητα ή και το αντίθετο. Αυτό δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα στην βελτίωση των δυο αυτών παραμέτρων.H ταχύτητα και η ευκινησία πρέπει να προπονούνται σαν δύο ξεχωριστά αντικείμενα για να προπονηθεί το καθένα από αυτά στο μέγιστο δυνατό βαθμό. H ταχύτητα είναι η ικανότητα μετακίνησης σε ευθεία γραμμή προς τα μπρος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχει αποδειχθεί ότι μέσα σε 8 εβδομάδες προπόνησης ταχύτητας βελτιώνεται σημαντικά η φάσης επιτάχυνσης στα 20-40 μέτρα και μέσα από προπόνηση ταχύτητας με αντίσταση(προσθέτοντας βάρος-pulling a sled weighted with a 5 –kilogram load) αυξάνεται η φάση επιτάχυνσης της ταχύτητας στα 10 μέτρα. Ακολούθως η προπόνηση ευκινησίας βοήθησε για γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική αλλαγή κατεύθυνσης.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι συγκεκριμένα προγράμματα προπόνησης ευκινησίας και ταχύτητας μειώνουν το ενδεχόμενο τραυματισμού, ειδικά στα κάτω άκρα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το ότι το σώμα προπονείται και προσαρμόζεται στο σωστό εύρος κίνησης με βιομηχανική θέση και αυτό μειώνει την υπερβολική ένταση που δέχονται οι αρθρώσεις και οι τένοντες. (NASM)

Νικολένα Ευθυμίου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony