Nutrition

Γιατί παχαίνω; Μερικές αιτίες που δεν αντιλαμβανόμαστε...

inShape Team 24 Ιουνίου 2013
Γιατί παχαίνω; Μερικές αιτίες που δεν αντιλαμβανόμαστε...

Μα αφού παχαίνω

Η αυξομείωση του σωματικού μας βάρους είναι ενοχλητική για την ψυχολογική μας διάθεση, αλλά και ‘κακή’ για τον μεταβολικό ρυθμό. Μετά από μία σωστή διατροφική προσπάθεια για απώλεια βάρους και αφού ο στόχος μας επιτευχθεί, τότε σκοπός μας είναι η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους. Κάποιες φορές όμως, η ζυγαριά ‘ανεβαίνει’ και οι λόγοι παραμένουν … ‘άγνωστοι’… Ή μήπως εμείς δεν τους αντιλαμβανόμαστε;

Παραλείπω γεύματα

Η παράλειψη τακτικών γευμάτων και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς γεύμα συμβάλλουν στην προσθήκη βάρους. Όταν καταναλώνετε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενισχύετε τον μεταβολισμό, λόγω της αυξημένης θερμογένεσης από τα συχνά γεύματα. Επίσης, με τα συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία επίσης συμβάλλουν στην απώλεια περιττών κιλών. Αυτή η τακτική βοηθάει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ. Προσθέστε, λοιπόν, δύο επιπλέον σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενδιάμεσα από τα βασικά γεύματα, όπως μήλο με αμύγδαλα ή μπανάνα με τυρί Cottage ή γιαούρτι άπαχο με καρύδια.

Δεν υπολογίζω θερμίδες από υγιεινές τροφές

Μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια, μαύρη σοκολάτα, καστανή ζάχαρη, μπισκότα με δημητριακά, χυμοί φρούτων… όλα αυτά είναι υγιεινές τροφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου θερμίδες! Υποτιμούμε τη θερμιδική αξία των υγιεινών τροφίμων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τις υπερκαταναλώνουμε. Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται ‘διαίτης’ ή άπαχα, μπορεί να συνεισφέρουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οπότε είναι αρκετά χρήσιμο να υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνετε στην ανάλογη ποσότητα, διαβάζοντας προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.

Τρώω μπροστά στη τηλεόραση και στον υπολογιστή

Οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή συνήθεια που μας ενοχλεί ή μας αποσυντονίζει από τη διαδικασία του φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε έως και 300 θερμίδες επιπλέον συγκριτικά με την κατανάλωση φαγητού σε περιβάλλον ησυχίας και ηρεμίας. Αυτό ισχύει ακόμη και για τη συνομιλία μας στο τηλέφωνο ή στην ανάγνωση εφημερίδας ή περιοδικού την ώρα του φαγητού. Αφιερώστε 15 λεπτά στο γεύμα σας και απολαύστε το σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς ενοχλητικούς θορύβους και άγχος. Η απόλαυση του φαγητού συμβάλλει στον καλύτερο κορεσμό και φυσικά στην ποιοτικά ορθότερη επιλογή γευμάτων.

Δεν κοιμάμαι σωστά

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν καθοριστικά το σωματικό βάρος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και η λεπτίνη – ορμόνες που συμβάλλουν στην καύση λίπους και ελέγχουν το αίσθημα της όρεξης. Επίσης, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί επιπλέον κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση τροφών πλούσιων σε θερμίδες. Προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης της ζυγαριάς στο επιθυμητό αριθμό, χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.

Εχω πολύ άγχος

Όταν υπάρχει στρες, εκκρίνεται η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και δεν αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου στρες, παρατηρείται κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ. Καλό θα είναι να μετριαστεί το άγχος και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ίσως βοηθήσουν π.χ. γιόγκα, περπάτημα, τακτική σωματική άσκηση.

Φάρμακα

Η χρόνια φαρμακευτική αγωγή ευθύνεται για την ανεξήγητη προσθήκη κιλών. Ιδιαίτερα τα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για τη θεραπεία ημικρανιών, επιληπτικών κρίσεων, υπέρτασης και τα αντι-φλεγμονώδη, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η κατακράτηση υγρών και αυξημένη όρεξη είναι οι κύριοι λόγοι προσθήκης βάρους σε αυτές τις περιπτώσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανή αλλαγή στην φαρμακευτική σας αγωγή, αλλά σίγουρα το κατάλληλο διατροφικό σχήμα θα σας βοηθήσει.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony