Nutrition

Η αντιγήρανση… στο πιάτο σας!

inShape Team 17 Απριλίου 2013
Η αντιγήρανση… στο πιάτο σας!

Μήπως όμως εσείς νιώθετε ακόμα σαν 20 χρονών; Μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σταματήσεις το χρόνο δεν είναι εύκολο…Να τον ξεγελάσεις όμως;  Εκεί ακριβώς θα «ποντάρουμε»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια νωρίς και να μην εγκαταλείψετε στη «διαδρομή».

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στην διατροφή και την αντιγήρανση. 

Ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό. 

antioxidants

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου. 

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα τα όποια πιθανόν να βοηθήσουν.

Ξεκινήστε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας ολα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια π.χ. σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα), προσθέστε επίσης όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Το ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), η μαστίχα, η κανέλλα, το σουσάμι, τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα αγγούρια, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ρόδι, το πεπόνι, όλα τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, τα μόσφιλα και το κόκκινο κρασί.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο. Ειδικά την Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο. Επίσης μην φοβηθείτε να αναζητήσετε μια πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις προληπτικές ανάγκες σας, με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τότε ίσως να μην είναι αναγκαίο να πάρετε καν πολυβιταμίνη.

sugar_lolipop

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products). 
Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος. Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)! 

Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας. Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας. Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός! 

Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες. Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι. Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες! 

Αν σκεφτεί κανείς ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων. Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης. Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί.

water_drop_love

Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε βέβαια να ξεχάσουμε την κατανάλωση νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να πετύχετε και ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε αρκετή κατανάλωση νερού. 

Μην ξεχνάτε ακόμα να γυμνάζεστε και να χαμογελάτε γιατί η γυμναστική και η καλή διάθεση προάγουν την ευεξία και συντείνουν με τον τρόπο τους στην αντιγήρανση.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony