Αν έχεις υποστεί κάποιον μυικό τραυματισμό και θέλεις να «μπεις» στην ενδυνάμωση τότε οι ισομετρικές ασκήσεις είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.
Η ισομετρική προπόνηση, είναι η άσκηση κατά την οποία ενεργοποιείται ένας μυς αλλά δεν κινείται η άρθρωση. Κατά την ισομετρική συστολή δηλαδή, ενώ υπάρχει μυϊκή συστολή και παρόλο που η δύναμη μας αυξάνει προς τη μέγιστη, το μήκος του μυός παραμένει σταθερό.
Οι ισομετρικές ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη δύναμη σου αλλά... εξειδικευμένα, αφού επικεντρώνονται στην γωνία της άρθρωσης στην οποία εκτελείται η εξάσκηση, ενώ παράλληλα στις υπόλοιπες γωνίες μειώνεται δραστικά αφού δεν υπάρχει κίνηση.
Τα τελευταία χρόνια, οι εν λόγω ασκήσεις χρησιμοποιούνται στην ενδυνάμωση και την αποκατάσταση μυικών τραυματισμών, ενώ είναι και ευρέως αποδεκτές για ενδυνάμωση περιοχών οι οποίες λόγο σοβαρού τραυματισμού δεν επιτρέπεται η κίνηση σε όλο της το εύρος.
Να θυμάσαι ότι, όπως γράφει και το leontsini.gr, κατά την εκτέλεση ισομετρικών ασκήσεων πρέπει να εισπνέεις και να εκπνέεις αβίαστα και σταθερά ώστε να μην αυξάνει η συστολική πίεση του αίματος μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Σε ισομετρικές ασκήσεις οι οποίες εκτελούνται για την αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού (αρχικό στάδιο) ο χρόνος άσκησης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 10 δευτερόλεπτα, ενώ σε ασκήσεις οι οποίες αποσκοπούν την αύξηση της μυικής δύναμης σε ασκούμενους υψηλού επιπέδου μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν 1 λεπτό.