Nutrition

Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι τελικά μύθος;

inShape Team 13 Απριλίου 2016
Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι τελικά μύθος;

Τι μας οδηγεί στο να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα;

Η σύσταση σχετικά με την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, καθοδηγήθηκε από λιγοστές έρευνες και άρα ανεπαρκή στοιχεία.

Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την ισορροπία των υγρών και χρειάζεται να πίνουν νερό όταν απαιτείται αλλά θα πρέπει επίσης να σκέφτονται τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τους χυμούς αλλά και άλλα ροφήματα. Υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι το νερό και μια ισορροπημένη διατροφή κάνει πολύ περισσότερα από ότι μόνο το νερό!Το νερό είναι σημαντικό για την υγεία, ωστόσο η σύσταση για 8 ποτήρια καθαρό νερό την ημέρα φαίνεται υπερεκτίμηση των απαιτήσεων. Ακόμα και μια ψητή πατάτα είναι κατά 75% νερό.   Δεν υπάρχει κάτι μαγικό σχετικά με το νερό που προέρχεται από ποτήρι με νερό σε αντίθεση με νερό που προέρχεται από τροφή ή άλλο ρόφημα.

Ακόμα, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη δεν οδηγούν σε αφυδάτωση. Επισκόπηση αποτελέσματων ερευνών που αναφέρονται στα 8 ποτήρια νερόυ που μελέτησε πώς ανταποκρίνονται τα νεφρά σε αυτό κατέληξε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερο όφελος στα νεφρά. Η ημερήσια κατανάλωση καφέ πρέπει να υπολογίζεται ως προς τη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού.  Αρα παρά τη συνήθη ιδέα ότι είναι σημαντική η κατανάλωση 8 ποτηριών νερό την ημέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό ωφελεί την υγεία με πραγματικό τρόπο και αποτελεί αστικό μύθο. Τελικα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό από όσο ορίζει η δίψα.

Έρευνες σε νομάδες της ερήμου, έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες νερού σε ‘δύσκολο’ περιβάλλον. Ο στρατός έχει επίσης εστιάσει στο πόσο νερό χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι στρατιώτες όταν βρίσκονται σε εκστρατεία.

Ας σημειωσουμε ότι αν κάποιος παίζει τένις σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για παράδειγμα, ή ασκείται για σύντομο διάστημα στο διάδρομο γυμναστηρίου με κλιματισμό, η ανάγκη να διατηρεί την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης απλώς δεν υπάρχει. Άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφυδάτωση και από την κατανάλωση πολύ νερού πολύ γρήγορα.

Ένας καλός οδηγός για να διαπιστώσουμε αν ο οργανισμός ρυθμίζει καλά την ισορροπία υγρών είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων. Αν είναι πολύ σκούρο τοτε καλό είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού.. Αν είναι πολύ ανοιχτόχρωμο, τότε πίνουμε λιγότερο νερό.

Ας μην ξεχνάμε τα οφέλη της καλής ενυδάτωσης αφού το νερό συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαδικασία της θερμορύθμισης καθώς και στη φυσική και γνωστική απόδοση.

Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά επειδή τα αραιωμένα ούρα βοηθάνε στην πρόληψη από το σχηματισμό λίθων.

Επιπλέον, το νερό θεωρείται μια ουσιαστική τακτική για τη διαιτητική διαχείριση του διαβήτη επειδή περιορίζει την ανάπτυξη της κετοξέωσης κατά τη διάρκεια ανεπάρκειας ινσουλίνης στο διαβήτη τύπου 1, ενώ βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επαρκή ποσότητα υγρών επίσης έχει συσχετισθεί με διάφορα οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα: Χαμηλότερο ποσοστό της δυσκοιλιότητας και μείωση της χρήσης των καθαρτικών, μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, μείωση των προβλημάτων που αφορούν την οδοντοστοιχεία και οφέλη από βρογχοπνευμονικές διαταραχές.

Άρα επαρκής ενυδάτωση είναι το μυστικό για καλή υγεία χωρίς όμως να αγχωνόμαστε αν δεν πετύχουμε ακριβώς 8 ποτηρια νερού ημερησίως!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony