inSports

Μαραθώνιος: 7 ημέρες πριν τον αγώνα της ζωής σου!

Μαρίνος Ανδρέου 07 Μαρτίου 2014
Μαραθώνιος: 7 ημέρες πριν τον αγώνα της ζωής σου!

Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο για όλους τους φίλους του αθλητισμού και της άσκησης να παρακολουθούμε διοργανώσεις όπως ο Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού, να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο με όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει στους διάφορους αγώνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αν κρίνουμε από την περσινή διοργάνωση όπου συνολικά συμμετείχαν πάνω από 3000 άτομα κάθε ηλικίας, τότε ο φετινός Μαραθώνιος Λεμεσού θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της Κύπρου.

Τι σημαίνει όμως να τρέξεις ένα μαραθώνιο; Πώς προετοιμάζεται κανείς για τα 42.195ΚΜ ή έστω και για τα 21ΚΜ του μισού Μαραθώνιου;

H προετοιμασία για κάποιον που έχει εμπειρία στο τρέξιμο αλλά δεν έχει ξανατρέξει τόσο μεγάλη απόσταση μπορεί να διαρκεί μέχρι και 15-20 εβδομάδες. Και εκτός φυσικά από τρέξιμο, περιλαμβάνει και άλλου είδος προπονήσεις όπως μυϊκής δύναμης και αντοχής με βάρη, cross training (ποδηλασία, κολύμπι, ελλειπτικό) μέχρι και Yoga, αλλά και πολύ καλό σχεδιασμό και προγραμματισμό τόσο των προπονήσεων αλλά και της αποκατάστασης έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει τελικά να αντέξει την εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή την μέρα του αγώνα.

Αφού μας έχει απομείνει μόνο μια εβδομάδα πριν τον δικό μας μαραθώνιο ας επικεντρωθούμε στις τελευταίες 7 μέρες πριν την μέρα του αγώνα:

Μέρα -7 : Μια εβδομάδα πριν, θα πρέπει να τρέξουμε γύρω στα 15ΚΜ με ένα καλό αλλά όχι αγωνιστικό ρυθμό. Θέλουμε να ιδρώσουμε αλλά όχι να εξοντώσουμε το σώμα μας.

Μέρα -6 : Ξεκούραση. Επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια που κάναμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μέρα -5 : Τρέχουμε για περίπου 30 λεπτά.

Μέρα -4 : Τρέχουμε ξανά αλλά δίνοντας έμφαση στο γρήγορο ρυθμό και όχι στην απόσταση.

Μέρα -3 : Μπορούμε αν θέλουμε να τρέξουμε ελαφρά  και σήμερα. Πιο σημαντικό είναι όμως η διατροφή μας και ειδικότερα το βραδινό μας γεύμα. Καθώς πρέπει να φορτώσουμε σε υδατάνθρακες, επιλέγουμε για βραδινό ρύζι, πατάτα και λαχανικά. Γενικά η διατροφή μας να αποτελείται κατά 65-70% από υδατάνθρακες.

Μέρα -2 : Ξεκούραση. Αν ο αγώνας θα γίνει σε άλλη πόλη από αυτή που μένουμε τότε καλό θα ήταν να ταξιδέψουμε σήμερα έστω και μετά την δουλειά ,  έτσι ώστε να έχουμε μια ολόκληρη μέρα να συνηθίσουμε τις συνθήκες στον τόπο του αγώνα. Συνεχίζουμε να φορτώνουμε υδατάνθρακες.

Μέρα -1 : Μπορούμε να τρέξουμε λίγο απλά για ξεμούδιασμα. Ένα καλό μασάζ και μερικές ώρες ύπνος νωρίς το απόγευμα θα ήταν ότι καλύτερο. Για βραδινό μακαρόνια (χωρίς βαρετές σάλτσες εννοείται) και πριν να κοιμηθούμε ένα σνακ με καλούς υδατάνθρακες για να μας κρατήσει τα επίπεδα γλυκογόνου. Γενικά ξεκούραση, ενυδάτωση και ύπνος νωρίς.

Επίσης να έχουμε ετοιμάσει όλα όσα θα χρειαστούμε για την αυριανή μέρα. Τα παπούτσια μας, τις κάλτσες μας, τα ρούχα μας. Μερικά σακουλάκια ενεργειακά τζελ για την διαδρομή και ειδικά για συνθήκες όπως στον Μαραθώνιο Λεμεσού , αντηλιακό και καπέλο.

Μέρα 0 :  Η μεγάλη μέρα. Παίρνουμε το πρόγευμα μας 90-120 λεπτά πριν το αγώνα. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε φάει τίποτα καινούργιο σε σχέση με την διατροφή μας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μας. Δεν θα θέλαμε εκπλήξεις κατά μήκος της διαδρομής με το στομάχι ή τα έντερα μας. 

Προγραμματίζουμε έτσι ώστε να είμαστε στο χώρο όπου θα δοθεί η εκκίνηση, τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν την ώρα εκκίνησης. Γινόμαστε ένα , με τους συναθλητές μας και μοιραζόμαστε το κίνητρο και τον ενθουσιασμό τους. Την ίδια στιγμή συγκεντρωνόμαστε στον αγώνα…

Κοιτάζουμε την αψίδα της εκκίνησης και σκεφτόμαστε : "σε μερικές ώρες θα ξαναπεράσω από εδώ καθώς θα τερματίζω ..  Και θα είμαι περήφανος που τα κατάφερα!"

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony