Συχνά στα γυμναστήρια επικρατεί η άποψη ότι το πιάσιμο μετά την άσκηση είναι όχι μόνο φυσιολογικό αλλά και αναγκαίο αν εκτελείς το πρόγραμμα σου σωστά και θέλεις να δεις αποτελέσματα. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή είναι μύθος; Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσεις το βαθμό του πιασίματος, αν δηλαδή ο πόνος είναι υγιής και υποφερτός ή αν είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί με το πέρασμα των ημερών. Ας δούμε τι είναι αλήθεια και τι μύθος σχετικά με το πιάσιμο μετά τη γυμναστική:
Αλήθεια Νο1: Ο έντονος και επίμονος πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη τραυματισμού των μυών
Αν κυριολεκτικά σφαδάζεις από τον πόνο για μέρες, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις πιέσει τον εαυτό σου περισσότερο από όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των μυών σου. Καλή η γυμναστική αλλά να θυμάσαι ότι σε όλα χρειάζεται μέτρο.
Αλήθεια Νο2: Αν πιαστείς από την αρχή θα τα παρατήσεις
Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τη γυμναστική και γι’αυτό θα πρέπει να αυξάνεις την ένταση της προπόνησής σου σταδιακά και πάντα με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Τήρησε τα διαλείμματα σου, ξεκουράσου επαρκώς και συνέχισε να προπονείσαι με συνέπεια και επιμονή. Αν πιέσεις υπερβολικά τον εαυτό σου από τις πρώτες κιόλας ημέρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πιαστείς έντονα και να τα παρατήσεις πριν καλά καλά ξεκινήσεις..
Μύθος Νο1: Αν δεν πιαστείς δεν έχεις γυμναστεί σωστά
Κάποιοι πιστεύουν πως ο πόνος και το πιάσιμο είναι συνυφασμένα με τη σωστή γυμναστική. Ένα μικρό πιάσιμο είναι πράγματι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Το πιάσιμο δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο για το πόσο καλά γυμνάστηκες αλλά άλλες παράμετροι όπως ο χρόνος της προπόνησής σου, τα σετ, οι επαναλήψεις και η συνέπεια στην εκτέλεση των ασκήσεων.
Μύθος Νο2: Με τη γυμναστική θα ξεπιαστείς πιο γρήγορα
Ατάκα που ακούγεται συχνά στα γυμναστήρια και που όπως θα διαπιστώσεις (μάλλον επίπονα) κάθε άλλο παρά αληθεύει. Αντίθετα, αν υπάρχει τραυματισμός μυών, η έντονη άσκηση είναι πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα.