Το kale είναι ένα λαχανικό που αδιαμφισβήτητα συγκαταλέγεται στη κατηγορία των υπέρ – τροφών (superfood), καθώς οι ιδιότητες του το καθιστούν ως μία από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη.
Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κραμπί και το κουνουπίδι. Το kale το συναντάμε σε διάφορες μορφές, είτε σγουρό ή με λεία επιφάνεια, είτε σε σκούρο πράσινο ή μοβ χρώμα. Το πιο συνηθισμένο είδος είναι το σγουρό kale, με σκούρο πράσινο φυλλώδες χρώμα, με σκληρή και ινώδες επιφάνεια.
Τα οφέλη του kale
Ένα φλιτζάνι ωμό kale περίπου 66 γραμμάρια περιέχει μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης Κ, Α και C που ξεπερνούν κατά πολύ τις ημερήσιες συνιστώμενες ανάγκες (Βιταμίνη Κ 684%, Βιταμίνη Α (β- καροτένιο) 206%, Βιταμίνη C 134%). Παράλληλα, περιέχει Βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, κάλλιο και μαγνήσιο.
Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (β- καροτένιο, Βιταμίνη C, πολυφαινόλες, φλαβονειδή, κερσετίνη, καμφερόλη) προστατεύει από παθήσεις όπως καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει αντι-φλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντι-καταθλιπτικές ιδιότητες.
Το kale έχει συνδεθεί και με την μείωση της χοληστερόλης, λόγω κάποιων συστατικών που περιέχει, τα οποία δεσμεύουν τα χολικά οξέα. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο της εκφύλησης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Ένα φλιτζάνι ωμό kale, περιέχει 33 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη, και φυτικές ίνες, καθιστώντας το έτσι μια καλή επιλογή για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.
Συγκριτικά, ανά θερμίδα το kale περιέχει περισσότερο σίδηρο από το βοδινό κρέας, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φλιτζάνια ωμό kale έχουν διπλάσια ποσότητα Βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.
Το kale μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας προσθέτοντάς το σε διάφορες σαλάτες, smoothies, σούπες, να γίνουν τσιπς ή ντρέσινγκ για σαλάτες.