Fitness

Νεύρωμα MORTON και πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας

Βασιλική Μούχλη 08 Ιανουαρίου 2015
Νεύρωμα MORTON και πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας

Το νεύρωμα MORTON, είναι μια δομική δυσλειτουργία στο σημείο πριν τον διαχωρισμό του δακτυλικού νεύρου, όπου προκαλείτε συμπίεση του μεταξύ του 3ου και 4ου μεταταρσίου.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι ο τοπικός πόνος, αλλά και το αίσθημα καύσου και πόνου κατά τη βάδιση, όπου υποχωρεί κατά την ανάπαυση. Επιπλέον ο πόνος αυξάνεται όταν τα παπούτσια είναι σφιχτά και πιέζουν τα μετατάρσια διαστήματα και τα δάκτυλα. Ο πόνος που προκαλείται είναι οξύς και έχει μεγάλη διάρκεια λόγω του ότι ο μηχανισμός πρόκλησης του πόνου είναι η βάδιση, οπότε επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή. Επιπλέον επηρεάζεται και σε σημαντικό βαθμό η ψυχολογία του ασθενούς, ο οποίος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που μπορεί να παρουσιάζονται στην καθημερινότητα του.

Η θεραπεία που ακολουθείτε συνήθως, είναι συντηρητική. Συνίσταται η αποφυγή στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Επίσης μπορεί να γίνει έγχυση κορτικοστεροειδών και τοπικού αναισθητικού, αλλά και χρησιμοποίηση ειδικών πάτων στα παπούτσια. Οι πάτοι αυτοί τοποθετούνται κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων, με σκοπό να αποσυμφορήσουν το νεύρο.

Συνδυασμός των πιο πάνω και της φυσικοθεραπείας μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Κατά τη φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναλγητικές μέθοδοι όπως, ρεύματα tens, υπέρηχος αλλά και θεραπεία με βελονισμό.

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση, κατά την οποία διατέμνεται ή αφαιρείτε το νεύρωμα. Μετεγχειρητικά οι ασθενείς κινητοποιούνται με βακτηρίες για 2-3 βδομάδες και ακολουθούν φυσικοθεραπεία για κινητοποίηση της περιοχής αλλά και αντιμετώπιση του πόνου.

Με βάση όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ένα ποσοστό πάνω από το 10%, συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα και μετά την επέμβαση, όπου ο χρόνιος πόνος η νευροπάθεια και η αγγειοπάθεια είναι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony