Το μαγείρεμα συνήθως βοηθά στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς σου επιτρέπει να επιλέγεις το είδος και την ποσότητα των συστατικών που χρησιμοποιείς καθορίζοντας έτσι τις θερμίδες των γευμάτων που καταναλώνεις. Ωστόσο ορισμένες μαγειρικές συνήθειες μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά τις θερμίδες αυτές, με συνέπεια να “σαμποτάρουν” τη δίαιτα σου:
Παραπάνω λάδι/βούτυρο: To ελαιόλαδο, το βούτυρο, η μαργαρίνη και τα φυτικά έλαια είναι συστατικά με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Εάν λοιπόν συνηθίζεις να τα προσθέτεις με το μάτι και μάλιστα γενναιόδωρα τότε το πιθανότερο είναι ότι καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που αναγράφει η δίαιτα σου και το χειρότερο ...χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Συχνές δοκιμές: Είναι λογικό να θέλεις να δοκιμάζεις αυτό που μαγειρεύεις σε διάφορα στάδια του για να καταλάβεις αν είναι έτοιμο ή αν θέλει περισσότερο αλάτι, πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις. Ακόμα και αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ποσότητες τσιμπολογήματος μπορούν να οδηγήσουν στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων. Μία καλή συμβουλή είναι να μην μαγειρεύεις ποτέ με τελείως άδειο στομάχι γιατί τότε είναι πιο πιθανό να υποπέσεις στον πειρασμό των δοκιμών.
Εκτέλεση κατά γράμμα: Είδες μια συνταγή στην τηλεόραση ή σε κάποιο περιοδικό και θέλεις να την εκτελέσεις; Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να την ακολουθήσεις κατά γράμμα. Δοκίμασε να τροποποιήσεις μερικά συστατικά ή τις ποσότητες που αναγράφει η συνταγή με τρόπο που να μειώνεται το θερμιδικό της περιεχόμενο αλλά να μην αλλοιώνεται η γεύση (π.χ. μείωσε την ποσότητα ελαιόλαδου ή χρησιμοποίησε γάλα χαμηλών λιπαρών). Στη συνέχεια αν το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο, κράτα σημειώσεις για να επαναλάβεις την τροποποιημένη συνταγή και την επόμενη φορά.