Fitness

Νόσος μυοκαρδίου, άσκηση και διατροφή

Ανδρέας Ζαχαρίου 22 Απριλίου 2014
Νόσος μυοκαρδίου, άσκηση και διατροφή

Για να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμα της προσωπικής εκγύμνασης πρέπει να γνωρίζει άριστα πως λειτουργεί η ανθρώπινη μηχανή. Γενικά πρέπει να έχει άριστες γνώσεις στο τομέα της επιστήμης και συγκεκριμένα στο τομέα της χημείας, ανατομίας, βιολογίας, εργοφυσιολογίας. 

Όσο παράξενο και να ακούγεται το σώμα μας συνεχώς κάνει άπειρες χημικές αντιδράσεις σε ώρα χαλάρωσης, σκεφτείτε τι γίνεται σε ώρα προπόνησης. Πρέπει να γνωρίζει άριστα πως λειτουργεί η καρδία, οι μύες.

Φτάσαμε στον εικοστό πρώτο αιώνα για να αντιληφθούμε ότι η άσκηση είναι το ¨φάρμακο¨ για την καρδιά.Αν ανατρέξουμε στο χρόνο δεν υπήρχαν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευεξία. Πρόσφατες δημοσιεύσεις από τον Αμερικάνικο Καρδιολογικό Σύλλογο θεωρεί  «ως κύριο παράγοντα κινδύνου την καθιστική ζωή, τονίζοντας ότι η φυσική δραστηριότητα είναι κύριας και όχι δευτερεύουσας σημασίας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων». 

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων με καρδιακές νόσοι, ένας στους τέσσερεις πάσχοντες θα αναπτύξει μια καρδιακή νόσο. Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες όπως εργοφυσιολόγοι, καρδιολόγοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και υπήρξε μείωση χάριν στον έλεγχο για την ενσωμάτωση της άσκησης και αποκατάστασης προγραμμάτων για πρόληψη καρδιακών νόσων και αύξηση ποιότητας ζωής.

Ο ασθενής μπορεί να ασκείται σε ένα ειδικό πρόγραμμα εφόσον γίνουν τα κατάλληλα τεστ παθολογίας.
Υπάρχουν πολλά είδη καρδιακών νόσων όπως στεφανιαίες καρδιακές νόσοι, έμφραγμα ή το καρδιακό επεισόδιο, η αθηροσκλήρυνση και η αρτηριοσκλήρυνση. Η στηθάγχη είναι μια νόσος όπου τα συμπτώματα είναι πόνος στο θώρακα και μούδιασμα στο χέρι    

Έχουμε ακούσει αρκετές φορές ότι ένας αθλητής καταρρίφθηκε στο χορτάρι και ότι τον πρόδωσε η καρδία του-το μυοκάρδιο.  Η εξέλιξη της βιολογίας έδειξε ότι το χρωμόσωμα 19 είναι υπεύθυνο για την αθηροσκλήρυνση. Αυτό το γονίδιο θέτει σε αυξημένο κίνδυνο  την κοιλιακή παχυσαρκία, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα  LDL χοληστερόλης και αυτό οδηγεί σε εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η πάθηση της στεφανιαίας νόσου ακολουθείται από την βλάβη του ενδοθηλιακού τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας, πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών της εσωτερικής στιβάδα της αρτηρίας, συσσώρευση των λιπιδίων στο όριο του έσω χιτώνα της αρτηρίας και της μέσα στιβάδας, εκφύλιση και σχηματισμός υαλίνης.  

atherosclerosis

Άσκηση και στεφανιαία νόσος 

Πλέον η συστηματική άσκηση για τους καρδιοπαθείς έχει γίνει το καλύτερο φάρμακο,  πολλοί εμπλεκόμενοι επιστήμονες της υγείας αρχίζουν πλέον να τη θεωρούν πιο ωφέλιμη και από την αγγειοπλαστική. Επιστήμονες που βρίσκονται στη Βαρκελώνη, συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΕSC), παρουσίασαν μελέτες και στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι γιατροί καλό είναι «να προσπαθούν να πείσουν τους ασθενείς τους να αρχίσουν να γυμνάζονται, αντί να τους στρέφουν στην εύκολη λύση: τις αγγειοπλαστικές». Με την σωστή εκγύμναση μειώνετε η «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη που αποφράσσει τα αγγεία, αυξάνει την «καλή» (ή HDL) η οποία προστατεύει τα αγγεία, βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται καλύτερα το σάκχαρο, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει την στένωση των αρτηριών. 

Επίσης η χρόνια άσκηση μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, αυξάνει τη ροή αίματος στις αρτηρίες, 

Υπάρχουν προγράμματα αποκατάσταση καρδιοπαθών όπου εφαρμόζονται με επιτυχία μετά από έμφραγμα ή εγχείρηση της καρδίας. Ο στόχος αυτού του προγράμματος, τα άτομα να αυξήσουν την φυσική ικανότητα με την συστηματική εκγύμναση. Αύξηση ψυχολογίας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 4 φάσεις 

  • Η πρώτη φάση, περίοδος νοσηλείας στο νοσοκομείο
  • Η δεύτερη φάση αρχίζει μετά την έξοδο  του ασθενή από το νοσοκομείο και διαρκεί τρεις μήνες, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο υπάρχει πρόγραμμα που παρέχει προληπτικό έλεγχο και αποκατάστασης.
  • Η τρίτη φάση διαρκεί 6 έως 24 εβδομάδες 
  • Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει μακροχρόνιο πρόγραμμα για πρόληψη και αποκατάσταση   

Η αποτελεσματική άσκηση για τους καρδιοπαθείς είναι η αερόβια άσκηση η οποία έχει επίδραση της αεροβικής άσκησης στην καρδιά εντοπίζεται στην αύξηση της χωρητικότητας των καρδιακών κοιλοτήτων, στην άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων αίματος σε κάθε χτύπο και στην ενδυνάμωση του μυοκαρδίου αλλά και των πνευμόνων.

Επίσης οι ασκήσεις με αντιστάσεις επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για το λόγο ότι στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία λειτουργεί ως ισχυρή αντλία που ωθεί περισσότερο αίμα και με μεγαλύτερη δύναμη σε κάθε χτύπο της, σε όλο το σώμα - συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Στην πρώτη φάση μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου γίνονται ασκήσεις χωρίς αντιστάσεις, 2 έως 3 φορές ημέρες/εβδομάδα. Μετά από 3 εβδομάδες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ασκήσεις με αντιστάσεις με αλτήρες από 8 -10 ασκήσεις από 1 σετ.

Στη δεύτερη φάση, ο ασθενής χρειάζεται να εξασκεί την καρδία του με το ποδήλατο ή το περπάτημα  για 30 με 45 λεπτά και η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου να κυμαίνεται από 50-65%, 3 φορές την εβδομάδα, στο τέλος πρέπει να γίνεται σωστή αποθεραπεία και να γίνονται διατάσεις.

Στην  τρίτη φάση ο ασθενής γυμνάζεται 50-60 λεπτά με αερόβια φάση με το 60-70% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, η εγκύμναση του είναι 3-5 φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της προπόνησης γίνονται διατάσεις ασκήσεις.

Πως υπολογίζεται η καρδιακή συχνότητα 220 - ηλικία = MHR ( μέγιστη καρδιακή συχνότητα)

MHR x 0.55 =.........
MHR x 0.75 =.........

Παράδειγμα: Αν είσαι 50 χρόνων η μέγιστη καρδιακή συχνότητα  είναι

220-50 = 170
170 x 0.55 = 93,5
170 x 0.75 = 127,5

Η Ζώνη Καρδιακής Συχνότητας είναι μεταξύ 93,5 και 127,5 παλμούς το λεπτό.

Η άλλη σκοπιά της άσκησης

Έχουμε ακούσει διάφορες έρευνες ότι η άσκηση είναι το φάρμακο για την καρδία κ.λ.π. Η άσκηση δεν είναι πανάκεια. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος κατά την διάρκεια της εκγύμνασης, όπως οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει για περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε αθλητών. Τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια, αλλά λόγω οικογενειακού ιστορικού. Τα πιο συχνά αίτια αιφνίδιου θανάτου στους νέους είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, με κύριο εκπρόσωπο την υπερτροφική, καθώς και οι μυοκαρδίτιδες και άλλα σπανιότερα συγγενή σύνδρομα. Στους μεγαλύτερους ανθρώπους η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος 

Πρέπει  τονίσω ο πλήρης και τακτικός καρδιολογικός έλεγχος α και η σωστή αξιολόγηση να γίνεται κάθε χρόνο.

Μυοκάρδιο και διατροφή 

Ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής το φάρμακο για την καρδία.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι τοπική και εποχική υπόθεση. Η κάθε περιοχή παράγει και σερβίρει τα φαγητά της αμέσως μετά την συγκομιδή.

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τα καρδιακά νοσήματα και επίσης μπορεί να βοηθήσει τους καρδιοπαθείς να παραμείνουν σε καλή κατάσταση,

Η ερευνήτρια από το  Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ Χρυσοχόου, λοιπόν,  συμπέρανε  ότι «οι στρατηγικές μείωσης της θνησιμότητας και τη νοσηρότητας λόγω καρδιακής νόσου, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια διατροφή με χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής»

Όταν η Δρ Χρυσοχόου εξέτασε τη Μεσογειακή Δίαιτα ξεχωριστά, διαπίστωσε ότι τα λαχανικά και οι σαλάτες και τα καρύδια, ήταν οι παράγοντες που μείωναν τον κίνδυνο. 

Παρακάτω θα αναφέρω «μαγικές» τροφές που ωφελούν, αλλά και που φθείρουν τις αρτηρίες μας:

Ωφέλιμες τροφές 

  • Ψάρι 
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι
  • Ξηροί καρποί
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ελαιόλαδο
  • Κόκκινο κρασί

Μη ωφέλιμες τροφές 

  • Καφές
  • Ζωικό λίπος 

Η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω φθορά των αρτηριών, αποσοβώντας τον κίνδυνο καρδιακών, εγκεφαλικών ή άλλων θανατηφόρων επεισοδίων στο μέλλον.

mediteranean_diet

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής  

  • Φρούτα-λαχανικά: Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων βιταμινών (βιταμίνες Α, C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κ.λπ.). 
  • Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου. 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποτελούν πηγή τόσο ανόργανων στοιχείων και βιταμινών, με πιο γνωστό το ασβέστιο, όσο και πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας.
  • Ψάρια: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Πουλερικά: Παρέχουν στον οργανισμό πρωτεϊνες υψηλής διατροφικής αξίας και σίδηρο, εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό.
  • Αβγά: Τα αβγά είναι τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
  • Οσπρια - ξηροί καρποί: Δίνουν ενέργεια, έχουν χαμηλά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεϊνες και σε σίδηρο. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. 
  • Πατάτες: Παρέχουν ενέργεια και αποτελούν σχετικά καλή πηγή βιταμίνης C. Η μεγάλη κατανάλωσή τους όμως έχει συσχετιστεί με κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
  • Γλυκά: Τα γλυκά περιέχουν συνήθως ζάχαρη, της οποία η κατανάλωση έχει συσχετισθεί με εμφάνιση τερηδόνας. 
  • Κόκκινο κρέας: Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες. Περιέχει, όμως, και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία.

Συμπερασματικά, η συστηματική άσκηση έχει άπειρες επιδράσεις στον οργανισμό. Πρέπει όλοι μας στη σημερινή εποχή που ζούμε να ευαισθητοποιούμε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής, η αδράνεια, τα έτοιμα φαγητά πρέπει όλοι να αφυπνισθούμε αλλάζοντας προσανατολισμό προς έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής, μέσα στον οποίο η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή είναι το μαγικό ραβδάκι για την καρδία.  

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony