Ο Ιανουάριος μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και η ρουτίνα έχει επανέλθει.Το ίδιο ελπίζουμε να έχει συμβεί και στις προπονήσεις σας!' Aλλωστε, όλοι περιμένουν την στιγμή που θα βρεθούν ξανά στην παραλία και να βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ, δείχνοντας ότι τόσος ιδρώτας και κόπος στο γυμναστήριο δεν έχει πάει χαμένος. Μια πολύ σημαντική παράμετρος για το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα είναι η αποφυγή τραυματισμών. Το InShape.com.cy έχει να σας προτείνει πως θα γίνει αυτό!
1. Αξιολόγηση
Πάντοτε είναι καλό να ξεκινούμε με μια αξιολόγηση της φυσικής μας κατάστασης και να βρίσκουμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε. Αυτό θα γίνει με την βοήθεια ενός γυμναστή σε συνεργασία με τον προσωπικό σας γιατρό. Αυτοί οι δύο θα σας καθοδηγήσουν σωστά και θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε ότι αφορά τα προπονητικά σας προγράμματα βάζοντας σας περιορισμούς που ίσως να μην βάζατε ποτέ στον εαυτό σας.
2. Αυξήστε την ένταση στα προγράμματα σας σταδιακά
Κάθε καινούργιο πρόγραμμα προπόνησης μας ενθουσιάζει και πέφτουμε με τα μούτρα χωρίς να κάνουμε την απαραίτητη υπομονή μέχρι να γίνουν οι προσαρμογές στο σώμα μας και ίσως αυτός να ναι λόγος τραυματισμού.
3. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσλάβετε προσωπικό γυμναστή
Αν έχετε συγκεκριμένο στόχο ή θέμα υγείας ένας ειδικός ίσως να ναι αυτό που χρειάζεστε. Ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια από προσοντούχο γυμναστή (κυκλοφορούν διάφοροι τσαρλατάνοι) και θα σας δώσει το κίνητρο και την βοήθεια για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Αν δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για ολόχρονη προπόνηση με προσωπικό γυμναστή σκεφτείτε το ενδεχόμενο κάποιων προπαρασκευαστικών μαθημάτων.
4. Κάντε προθέρμανση
Πολλοί αθλούμενοι ξεκινούν την προπόνηση χωρίς να κάνουν καν τα απαραίτητα, ελαφρύ τρέξιμο, ποδήλατο, δυναμικές διατάσεις και αυτό οδηγεί σε τραυματισμούς που σίγουρα θα μπορούσαν να τους είχαμε αποφύγει. Σκεφτείτε το αυτοκίνητο σας, δεν το ξεκινάτε και αμέσως πατάτε γκάζι για 120 χιλιόμετρα, περιμένετε πάντα να ζεσταθεί. Το ίδιο και ακόμα παραπάνω θα πρέπει να γίνει και με το σώμα σας.
5. Φάε σωστά
Κάνε το τελευταίο σου γεύμα 2 ώρες πριν την προπόνηση σου. Έτσι θα γυμναστείς με περισσότερη ενέργεια. Επίσης, σημαντικό είναι το γεύμα μετά την προπόνηση σου.
6. Ενυδατώσου σωστά
Μια αφυδάτωση θα έχει επίδραση στην απόδοση σας. Θα πρέπει να πίνετε υγρά ανάλογα με το μέγεθος και την ένταση της προπόνησης σας.
7. Ο πόνος είναι οδηγός προπόνησης
Η εξάσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο, γι' αυτό ακούστε το σώμα σας όταν αυτό σας προειδοποιεί με τα σημάδια που σας δίνει. Μην συνεχίσετε αν πονάτε γιατί τότε σίγουρα θα κάνετε καιρό να ξαναδείτε το γυμναστήριο όπως έχετε συνηθίσει!
8. Ξεκούραση και αποκατάσταση
Από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός προπονητικού σχεδιασμού. Οι μέρες ξεκούρασης θα πρέπει να είναι μέρος της ρουτίνας σας αφού μ' αυτό τον τρόπο θα είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση και μακρυά από τραυματισμούς. Η υπερπροπόνηση δεν βοήθησε ποτέ κανένα.
9. Γυμνάσου με διάφορους τρόπους
Η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα μπορεί να βολεύει αλλά κάποτε ίσως οδηγήσει σε βαρεμάρα και να χάσει το ενδιαφέρον της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσήλωσης. Βάλε στις προπονήσεις σου cross training και άλλες μορφές όπως yoga, pilates, weightlifting και θα γυμνάσεις το σώμα σου αλλιώτικα.
10. Φορέστε το σωστό εξοπλισμό για προστασία
Ό,τι άθλημα και αν κάνεις έχει τον αντίστοιχο εξοπλισμό που θα σε προστατεύσει κατά την διάρκεια της προπόνησης σου. Ειδικά αν είσαι των extreme sports καλά θα κάνεις να προμηθευτείς ανάλογα!
Καλές προπονήσεις στο 2014 μακρυά από τραυματισμούς!