Για πολλούς οι περίοδος τη νηστείας είναι η ευκαιρία για αποτοξίνωση; Μπορείς να χάσεις κιλά όσο απέχεις από τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά; Η νηστεία δεν χρειάζεται να είναι βαρετή και μονότονη, το αντίθετο. Και μάλιστα αν ξέρεις πως να συνδυάζεις τα νηστίσιμα τρόφιμα, βάζεις τις βάσεις για να αδυνατίσεις.
OI ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Η νηστεία σε κρατάει μακριά από λιπαρά και πολλές θερμίδες και παράλληλα σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερα λαχανικά που σου προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και άφθονη ενυδάτωση. Υπάρχει όμως και η παγίδα των υδατανθράκων. Όταν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά δεν είναι στο μενού, είναι πολύ πιθανό να στραφείς περισσότερο από όσο πρέπει σε πατάτες, ζυμαρικά και φυσικά ψωμί.
Συμβουλές για να είσαι σίγουρη πως δίνεις στον οργανισμό σου όλα όσα χρειάζεται κατά την περίοδο της νηστείας - Σόγια - πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων, πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη, που προάγει το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Μανιτάρια - τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία, μόλις 32 θερμίδες/150 γραμμάρια, λιγότερη δηλαδή και από ένα φρούτο. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας.
Θαλασσινά - τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία, βοηθούν στη λειτουργία του μεταβολισμού και σύμφωνα με νέες έρευνες είναι ωφέλιμα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Tip: Φρόντισε τα ζυμαρικά και το ψωμί να είναι ολικής άλεσης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να λειτουργήσει καλύτερα.
Πηγές ασβεστιού και σιδήρου και βιταμινων στη νηστεία: Πολλές φορές όσο νηστεύεις δεν δίνεις στο σώμα σου το απαραίτητο ασβέστιο (βασική του πηγή είναι τα γαλακτοκομικά) και το σίδηρο (με κύρια πηγή του το κόκκινο κρέας). Σημείωσε άλλωστε πως το ασβέστιο δεν παίζει μόνο σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Ασβέστιο - “ “Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λάχανα, η σόγια, το τυρί από σόγια, οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα α καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι (και το ταχίνι).
Σίδηρος – Αν φροντίσεις να καταναλώνεις πολλά φρούτα και ειδικά εσπεριδοειδή για να παίρνεις μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C, τότε δεν πρέπει να σε ανησυχεί τίποτα. “Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του λιγοστού σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.
Πηγές σιδήρου είναι οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες), τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί και τα δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Βιταμίνη Β12 - Οι αποκλειστικά χορτοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη στη Βιταμίνης 12, αφού υπάρχει μόνο σε ζωικά τρόφιμα. Οι μόνες φυτικές τροφές που περιέχουν αξιόλογα ποσά είναι τα μπλέ φύκια (η γνωστή μας σπιρουλίνα) και τα σπαράγγια. Επίσης, η πρόσληψη φολλικού οξέος (βιταμίνη Β9) με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής μπορεί να καλύπτει τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12.
Ψευδάργυρος - Το κόκκινο κρέας αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου περιέχεται επίσης , στα ψάρια και τα αυγά. Είναι απαραίτητος για τη μυϊκή δραστηριότητα, τη λειτουργία της πέψης, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις, βελτιώνει τη υγεία του δέρματος, συμβάλλει στη ρύθμιση ορμονών και στη ανάπτυξη-οργάνωση της κυτταρικής δομής. Τα ξερά φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά περιέχουν μικρότερη ποσότητα ψευδαργύρου.