Fitness

Βρες κίνητρα για να μην χάνεις προπονήσεις

inShape Team 22 Μαρτίου 2016
Βρες κίνητρα για να μην χάνεις προπονήσεις

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν: το δυσκολότερο κομμάτι του να γυμνάζεσαι είναι το να φτάσεις στο γυμναστήριο. Για μερικούς, είναι σαν κάτι να τους τραβάει μακριά από τις προπονήσεις τους, είτε είναι δουλειά, φίλοι ή οικογένεια. Για άλλους, απλά δεν μπορούν να βρουν το κίνητρο για να προπονηθούν ακόμη και αν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία τους και τη σωματική τους διάπλαση.

 Το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο από την κοινή “τεμπελιά”. Αν επιμείνεις με συνέπεια, θα πρέπει να προσθέσεις κόλπα που θα στοχεύσουν στην ψυχολογία σου για να σπάσεις το αδιέξοδο και να αρχίσεις να γυμνάζεσαι με συνέπεια. Με τον καιρό, θα δημιουργήσεις τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να χτίσεις δυναμική και θα προσκολληθείς στις συνήθειες σου.

Πρόσθεσε αυτές τις εφτά συμβουλές στη ζωή σου και δεν θα χάσεις προπόνηση ξανά. Το καλύτερο; Το κάθε κόλπο είναι αποδεδειγμένο και εύκολο για να ακολουθήσεις.

Προγραμμάτισε το και προσκολλήσου σε αυτό

Είναι απατηλά απλό, αλλά το να βάλεις τις προπονήσεις στο ημερολόγιο σου είναι ισχυρό κόλπο. Πρώτον, μπορείς να δεις  τις συνεδρίες σου κάθε φορά που κοιτάζεις το τηλέφωνο σου ή την ατζέντα. Δεύτερον, είσαι αφοσιωμένος στην άσκηση σου. Τρίτον, τώρα πρέπει να προγραμματίσεις τα ραντεβού σου γύρω από τις προπονήσεις σου, και όχι αντίστροφα, με αυτό τον τρόπο “δεν ξεμένεις ποτέ από χρόνο” στο τέλος της ημέρας. Αντί να αφήσεις τη δουλειά, την οικογένεια ή τις κοινωνικές υποχρεώσεις να διακόψουν τους στόχους σου για καλή φυσική κατάσταση, προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου πρώτα και έπειτα γέμισε τα κενά στον χρόνο σου.

Εστίασε στη συμπεριφορά, όχι στα αποτελέσματα

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι εστιάζουν στα αποτελέσματα που επιθυμούν να πετύχουν αντί στη συμπεριφορά που χρειάζεται για να τα επιτύχουν. Για παράδειγμα, θα συγκεντρωθούν στο να πάρουν 5 κιλά μυϊκής μάζας αντί στο να καταναλώνουν 500 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα. Η διαφορά, ωστόσο, είναι τεράστια, έχεις πλήρη έλεγχο πάνω στη συμπεριφορά σου, αλλά μόνο έμμεση επιρροή στο στόχο σου. Ακόμη χειρότερα, το να εστιάζεις στο τελικό αποτέλεσμα, θα σε κατακλύσει και θα σκοτώσει το κίνητρο σου να πας στο γυμναστήριο. Αν χάνεις προπονήσεις, απλά εστίασε στο να φτάνεις τον στοχευμένο αριθμό προπονήσεων και τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Πάρε έναν συνεργάτη υπευθυνότητας

Στρατολόγησε έναν από τους έμπιστους φίλους σου ως συνεργάτη υπευθυνότητας στις προπονήσεις σου (κατά προτίμηση έναν φίλο που είναι παθιασμένο με το fitness). Να ενημερώνετε ο ένας τον άλλο κάθε φορά που κάποιος θα πάει στο γυμναστήριο και να αλληλοπιέζεστε για να παραμένετε συνεπείς και με κίνητρο. Τώρα κάθε φορά που θα σκέφτεσαι να παραλείψεις μια προπόνηση, θα πρέπει να απολογείσαι και στον εαυτό σου και στον σύντροφο προπόνησης. Μπορείς επίσης να μπεις σε μια ομάδα γυμναστικής ή συναντήσεων. Θα κάνεις φίλους που μοιράζονται την ίδια επιθυμία και θα σε ενθαρρύνουν να δεσμευτείς στις προπονήσεις σου. Έτσι οι εκδρομές στο γυμναστήριο θα γίνουν πιο διασκεδαστικές.

Πες το σε πολλούς ανθρώπους

Σε όσο περισσότερους ανθρώπους ανακοινώσεις μια υπόσχεση, τόσο πιο δύσκολο είναι να την σπάσεις. Στείλε e-mail σε όλους τους φίλους σου, στα μέλη της οικογένειας και στους συνεργάτες ή ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε αφορά στους στόχους σου για καλή φυσική κατάσταση. Θα είναι δύσκολο να παραλείψεις προπονήσεις επειδή, ειλικρινά, δεν θα θέλεις να μοιάζεις με ηλίθιο. Επίσης, επειδή είσαι δεσμευμένος με αυτή την υπόσχεση, είναι πιο πιθανό να παραμείνεις συνεπής στα λόγια σου.

Βάλε τους μυς στη θέση του στόματος

Το να δημιουργείς μικρές ανταμοιβές και τιμωρίες, μπορεί να αποβεί σπουδαίος τρόπος για να έχεις κίνητρο ώστε να μην χάνεις ποτέ προπόνηση. Φαντάσου ότι θέλεις να χάσεις 5 κιλά σε 8 εβδομάδες. Πες στους καλύτερους σου φίλους για τους στόχους σου και βάλε ένα στοίχημα για να μπορέσεις να διατηρήσεις το κίνητρο. Για παράδειγμα, αν πετύχεις το στόχο σου, ο καθένας θα πρέπει να σου δώσει 20 ευρώ, αν αποτύχεις, θα δώσεις εσύ 20 ευρώ στον καθένα. Γίνε δημιουργικός. Ρίσκαρισε κάτι που δεν θέλεις να χάσεις ή δημιούργησε ένα βραβείο που είναι ακαταμάχητο, θα κάνει το όλο πράγμα πιο διασκεδαστικό και την επιτυχία σου πιο γλυκιά.

Δεσμεύσου σε μικρότερους στόχους

Πολλοί τύποι χάνουν προπονήσεις επειδή βάζουν πολύ πιεστικούς στόχους. Για παράδειγμα, ανακοινώνουν ότι θέλουν να γυμνάζονται δύο ώρες τη μέρα, τέσσερις φορές τη βδομάδα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι προετοιμάζουν τον εαυτό τους για την αποτυχία επειδή ο στόχος είναι αρκετά απαιτητικός. Αντιθέτως, δεσμεύσου σε λιγότερα ανά εβδομάδα. Ξεκίνα με μία ή δύο συνεδρίες, όχι περισσότερες, και ποτέ μην τις παραλείψεις. “Αλλά πως μια προπόνηση τη βδομάδα θα έχει αποτέλεσμα;” μπορεί να αναρωτηθείς. Είναι προτιμότερο από το να μην κάνεις καμία προπόνηση μέσα στη βδομάδα, πράγμα το οποίο κάνουν οι περισσότεροι.

Να είσαι προετοιμασμένος

Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή απ’ όλες. Τώρα που έχεις προγραμματίσει όλες τις προπονήσεις σου στο ημερολόγιο σου, έχεις βάλει τα στοιχηματάκια σου και έχεις δημιουργήσει στόχους που εστιάζουν στη συμπεριφορά (και όχι στα αποτελέσματα), απόφυγε “την αποτυχία στα τελευταία μέτρα.” Με άλλα λόγια, μην καταστρέψεις τα πάντα με το να ξεχάσεις τα βασικά: τον σάκο προπόνησης, φανελάκι, παπούτσια, κάλτσες, σορτς σύσφιξης, κάρτα γυμναστηρίου, πρωτεϊνούχο ρόφημα, πετσέτα, κλειδαριά, κλπ. Φτιάξε μια λίστα και τοποθέτησε την σε εμφανές σημείο ώστε να μην την ξεχνάς ποτέ.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony