Fitness

Ποια ώρα της μέρας να γυμνάζομαι;

Κυριάκος Πελεκάνος 25 Σεπτεμβρίου 2014
Ποια ώρα της μέρας να γυμνάζομαι;


Είναι ίσως από τις ποιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται στα γυμναστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Πότε να γυμνάζομαι; Πρωί ή απόγευμα; Πότε θα έχω καλύτερα αποτελέσματα;

Δεν υπάρχει η σίγουρη σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Δεν είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθείς, για τον απλό λόγο ότι όλα εξαρτώνται από προσωπικές παραμέτρους.

Πέραν από την διαφορετικότητα στον τρόπο ζωής μας, αναλόγως δουλειάς και ασχολιών, ένας πολύ σημαντικός λόγος για το πότε να γυμναστείς έχει να κάνει με το βιολογικό σου ρολόι και πως αυτό επηρεάζει τις ορμόνες σου στην καθημερινότητα σου.

Οι περισσότεροι από μας δουλεύουν μεταξύ ωρών  8-5 και προγραμματίζουμε την προπόνηση μας γύρω από αυτό το ωράριο. Κάποιοι προτιμούν να γυμνάζονται το πρωί, ενώ κάποιοι το απόγευμα ή το βράδυ ανεξαρτήτως της προπόνησης που ακολουθούν, είτε αυτή είναι προπόνηση με βάρη, με βάρος του σώματος ή αερόβια άσκηση σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο. 

Είτε είσαι πρωινός τύπος ή απογευματινός, μπορείς κάλλιστα να «εκπαιδεύσεις» το σώμα σου να προπονείται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του σε διαφορετικές ώρες, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πολλοί από μας νιώθουν πιο άνετα σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτό έχει να κάνει με τις ώρες του ύπνου που έχει ο καθένας και στο πόσο εύκολα «ξυπνά» το σώμα .

Μπορείς με τον καιρό να «εκπαιδεύσεις» τον οργανισμό σου «ξεγελώντας» τον, με διαφορετικές ώρες ξυπνήματος στην μέρα και με λιγότερες ή περισσότερες ώρες ύπνου, έτσι ώστε να μπορείς να προπονηθείς στο μέγιστο που μπορείς. Αυτό θα πάρει κάποιο διάστημα για να το συνηθίσεις, αλλά με τον καιρό θα γίνει και αυτό μια συνήθεια. 

Η θερμοκρασία του σώματος είναι σημαντική για την άσκηση. Η απόδοση του καθενός είναι άμεσα συνδεδεμένη μ' αυτό και για τους περισσότερους από μας είναι αργά το απόγευμα. Αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας και διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Η καλύτερη ώρα προπόνησης για τον καθένα προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως, το είδος της άσκησης, την ηλικία και το επίπεδο υγείας του αθλουμένου, περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη-υγρασία) και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Ερευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με βάρη καλύτερα να γίνετε το βράδυ σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει για το επίπεδο ορμονών όπως  κορτιζόλης και τεστοστερόνης. Η κορτιζόλη βοηθά να κοντρολάρει τα επίπεδα ζαχάρου διασπώντας μυικό ιστό όποτε χρειαστεί. Η τεστοστερόνη κάνει ακριβώς το αντίθετο, βοηθά να χτίζει μυς χρησιμοποιώντας την πρωτείνη. Η κορτιζόλη είναι σε πιο ψηλά επίπεδα νωρίς το πρωί και χαμηλότερη το βράδυ. Η τεστοστερόνη είναι επίσης ψηλά το πρωί.  Ερευνες έχουν δείξει ότι η αναλογία τεστοστερόνης και κορτιζόλης είναι πιο ψηλή το βράδυ κάτι που βοηθά στο αναβολικό στάδιο στο χτίσιμο μυικής μάζας. 

Αν προπονείσαι για κάποιο αγώνα ή διαγωνισμό, καλό θα ήταν να προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου στην ώρα που θα διαγωνιστείς, βάζοντας και την ανάλογη ένταση έτσι ώστε να συνηθίσεις στις συνθήκες του αγώνα.
 

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony