Nutrition

Αύξηση βάρους; Αποτέλεσμα κακών συνηθειών!

inShape Team 19 Φεβρουαρίου 2015
Αύξηση βάρους; Αποτέλεσμα κακών συνηθειών!

Πόσες φορές διερωτηθήκαμε ότι αφού “προσέχουμε” την διατροφή μας γιατί παχαίνουμε. Με αφορμή κάποιες έρευνες που έχουμε βρει πρόσφατα θέλαμε να σας περιγράψουμε τους κινδύνους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες, τρόπο ζωής, στα γεύματα μας κτλ.

Αυτό που μας ξάφνιασε στις έρευνες που διαβάσαμε είναι το συμπέρασμα ότι δεν παίρνουμε βάρος μόνο την περίοδο των εορτών, αλλά γενικά τα τελευταία χρόνια παχαίνουμε και αρρωσταίνουμε περισσότερο από ποτέ. Συγκριτικά, έρευνες του 1980 με σημερινές, δείχνουν ότι ποσοστά ενηλίκων, αλλά και παιδιών, έχουν φτάσει στα κατακόκκινα. Οι ερευνητές, όμως, δεν έχουν καθορίσει ακριβώς τους λόγους που τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί τόσο, αλλά σίγουρα ένας μεγάλος λόγος είναι η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Εμείς ερευνήσαμε και βρήκαμε για σας κάποιους λόγους που συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρακολουθώντας την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλούς παράγοντες που συμβάλουν στη αύξηση του βάρους. Παράγοντες όπως το περιβάλλον, η εργασία, ο ύπνος κτλ. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι οι φίλοι μας, η οικογένεια μας, το εργασιακό περιβάλλον είναι πράγματι ένας παράγοντας που συντελεί στην αύξηση του βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, εάν γευματίσεις με μια ομάδα ατόμων υπάρχει πιθανότητα για αύξηση πρόσληψης θερμίδων μέχρι και 72% περισσότερων του κανονικού.

Στις μέρες μας αρκετά επαγγέλματα δεν απαιτούν αρκετή σωματική ενασχόληση. Με άλλα λόγια καθιστική εργασία. Άρα καθημερινά καίμε λιγότερες θερμίδες που αυτό συντελεί στην σταδιακή αύξηση τους βάρους μας μέρα με την μέρα. Μετά όμως από μια κουραστική μέρα στην δουλειά χρειαζόμαστε ξεκούραση και χαλάρωση. Πόσοι από εμάς δεν κοιτάζουν με τις ώρες, την ώρα που πάμε να ξαπλώσουμε, το προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα; Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά και αυτό συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Χαζεύοντας και μένοντας ξάγρυπνοι μετά από μια κουραστική μέρα φέρνουμε αρνητικές συνέπειες στις ορμόνες μας που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους και την αίσθηση της πείνας (νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο). Αυτό λειτουργεί αλυσιδωτά. Άρα μπορούμε εύκολα να πούμε γενικά ότι η έλλειψη ύπνου είναι ένας ισχυρός παράγοντας παραγωγής παχυσαρκίας.

Τα τελευταία εκατό χρόνια, σε Ευρώπη και Αμερική, η κατανάλωση καθαρά υγιεινού φαγητού έχει μειωθεί και έχει αντικατασταθεί με γεύματα από φαστφουντάδικα ή δήθεν healthy food χώρους εστίασης. Δηλαδή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλουν στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων. Το σπιτικό φαγητό δεν μπορεί κατ' ανάγκη να είναι και υγιεινό. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά νοικοκυριά χρησιμοποιούν επεξεργασμένες τροφές στην παρασκευή των καθημερινών γευμάτων τους. Μπορείτε να σκεφτείτε ποιοι είναι οι λόγοι της στροφής μας στην εύκολη λύση των επεξεργασμένων τροφών και της ταχυφαγίας που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους;

Το κόστος αγοράς τροφίμων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό φαίνεται αρκετά καλό, είναι όμως; Ένα σωστό υγιεινό γεύμα, χωρίς επεξεργασμένες τροφές, είναι πιο ακριβό παρά ένα γεύμα με επεξεργασμένες τροφές. Σκεφτείτε, εν καιρό οικονομικής κρίσης, μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων να παρέχει τρία καθαρά υγιεινά γεύματα την ημέρα. Άρα, άθελα μας οδηγούμαστε στην κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων και τελικά ίσως και στην παχυσαρκία.

Καθημερινή απορία ενός ανθρώπου είναι το “τι θα φάμε σήμερα”. Σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα της αφθονίας έχουμε πάρα πολλές εύκολες, γρήγορες και φτηνές επιλογές. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα junk food. Μετά από πειράματα σε ζώα, οι επιστήμονες, βγήκαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια ποικιλία από junk food παχαίνουν περισσότερο παρά άτομα που καταναλώνουν μόνο ένα είδος junk food. Δεν σας λέμε τώρα να τρώτε μόνο χάμπουργκερ ή μόνο πίτσα αλλά γενικά, όταν έχουμε ποικιλία τροφών διαθέσιμη, σαν άνθρωποι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Κλασικό παράδειγμα αυτού είναι το φαγοπότι των γιορτών.

Σίγουρα στις γιορτές πήραμε έξτρα κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως είπαμε πιο πάνω, έχουμε περισσότερες επιλογές και μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε αρκετές φορές. Αλλά το σοκαριστικό με τις έρευνες είναι ότι εάν για παράδειγμα βάλουμε δυο κιλά στις γιορτές, στο τέλος χάνουμε μόνο το ένα με αποτέλεσμα μια παροδική αύξηση του βάρους μας κατά την πάροδο του χρόνου.

Η ζάχαρη είναι ένας ακόμα “γλυκός” παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας. Διαβήτης, βάρος στην κοιλιά, χοληστερόλη, αλλαγές στο μεταβολισμό, αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι κάποια από τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης (γλυκά, αναψυκτικά, φρουτοχυμοί κτλ). Ο εγκέφαλος μας λαμβάνει την κατανάλωση της ζάχαρης διαφορετικά από τις άλλες τροφές με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να γίνεται εθιστική και όλο και περισσότερη. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που έχουν καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης κατά την διάρκεια της ζωής τους είναι επιρρεπής σε καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία ακόμα και καρκίνο.

Σίγουρα διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο μπορεί να συμφωνείς, να διαφωνείς ή ακόμα και να έχεις πανικοβληθεί με όσους λόγους θεωρούμε συμπαντικούς στην αύξηση της παχυσαρκίας. Το πιο σημαντικό όμως που κρατάμε από το άρθρο είναι ότι πρέπει καθημερινά να προσέχουμε την ποσότητα κατανάλωσης και το είδος θερμίδων αλλάζοντας λίγο τις συνήθειες μας.
   

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony