Nutrition

Πώς θα εντάξεις το γλυκό στην δίαιτα (κι όμως γίνεται λέει η διαιτολόγος)

inShape Team 07 Ιουνίου 2016
Πώς θα εντάξεις το γλυκό στην δίαιτα (κι όμως γίνεται λέει η διαιτολόγος)

Με αφορμή τον ερχομό του καλοκαιριού οι προσπάθειες για απώλεια βάρους εντατικοποιούνται από πολλούς από εμάς. Παρόλα αυτά το να ακολουθούμε ένα πλάνο διατροφής δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τα αγαπημένα μας φαγητά – και ιδιαίτερα τα γλυκά! Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και αναγκάζουμε τον εαυτό μας να στερηθεί το κομμάτι της απόλαυσης του φαγητού, τότε κάποια στιγμή ο οργανισμός ‘ξεσπά’ με αποτέλεσμα να πέφτουμε μετά μανίας σε ότι νιώθουμε πως έχουμε στερηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γλυκά.

Αρχικά, μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας γλυκά προετοιμάζοντας τα με υποκατάστατα ζάχαρης αντί την κοινή ζάχαρη, όπως για παράδειγμα stevia. Συγκεκριμένα η stevia προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Stevia Rebaudiana Bertoni που βρίσκονται σε Λατινική Αμερική και Ασιατικές χώρες. Αποτελεί επίσης ένα γλυκαντικό το οποίο είναι 200 πιο γλυκό σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Συγκεκριμένα 0.75 γραμμάρια stevia ισοδυναμούν με την γλυκιά γεύση που περιέχει ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ακόμη ένα υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως από τις περισσότερες βιομηχανίες για την παραγωγή αναψυκτικών, γλυκών, παγωτών, γιαουρτιών και τσιχλών χωρίς ζάχαρη είναι η ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη προσδίδει τις ίδιες θερμίδες ανά γραμμάριο με τη ζάχαρη, αλλά είναι 200 φορές πιο γλυκιά από αυτήν, οπότε  χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, χαρίζοντας την ίδια γλυκιά γεύση με μηδαμινές θερμίδες. Η ασπαρτάμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταναλωθεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε τρόφιμα ή ροφήματα αφού έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί όπως εξάλλου έχουν επιβεβαιώσει πολλάκις τόσο η Αμερικάνικη όσο και η Ευρωπαΐκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως ασφαλή για όλο το κοινό, συμπεριλαμβανομένου διαβητικών, εγκύων, γαλουχουσών γυναικών και παιδιών.

Συγκεκριμένα, η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί ως ασφαλές γλυκαντικό σε περισσότερες από 90 χώρες ανά το παγκόσμιο και από αξιόλογους οργανισμούς όπως τον ‘’Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας’’ (WHO), τον ‘’Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας’’ (FAO), την ‘’Αμερικάνικη  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων’’ (FDA)  και την  Ευρωπαΐκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Επομένως, η ασπαρτάμη αποτελεί ένα γλυκαντικό που θα σας επιτρέψει την κατανάλωση των αγαπημένων σας γλυκών χωρίς υπερβολική θερμιδική πρόσληψη.

Ένα λατρεμένο γλυκό για πολλούς από εμάς είναι επίσης το παγωτό! Κανείς δεν θέλει να στερηθεί κάτι τόσο απολαυστικό ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ξεφύγετε από το διατροφικό σας πλάνο για να το απολαύσετε αφού υπάρχει και η επιλογή light παγωτού με μειωμένα λιπαρά και stevia ή άλλα γλυκαντικά. Ακόμη μπορείτε και να το απολαύσετε σε μορφή παγωτό γιαούρτι συνοδεύοντας το με τα αγαπημένα σας φρούτα όπως φράουλες ή φρούτα του δάσους.

Προτιμήστε γλυκά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης ή που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως είναι η στέβια ή ασπαρτάμη. Έτσι, θα έχετε την ίδια απόλαυση με λιγότερες θερμίδες αφού ένα κουταλάκι ζάχαρη σας δίνει 20 θερμίδες, ενώ 1 κ. γλυκού ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σας δίνει από 0 - 4 θερμίδες! Αυτός είναι και ο λόγος που μια μους σοκολάτα ή μια κρέμα καραμελέ χωρίς ζάχαρη με στέβια μπορεί να περιέχει 44% και 60% λιγότερες θερμίδες, αντίστοιχα, συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα.

Αντίστοιχα, μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας γλυκά χρησιμοποιώντας αντί για ζάχαρη ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως η στέβια, η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, οι οποίες είναι απολύτως ασφαλείς και προσφέρουν τη γλυκιά γεύση αποδίδοντας ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες. Έτσι, όταν χρησιμοποιούνται αντί ή σε συνδυασμό με τη ζάχαρη δίνουν ως αποτέλεσμα γευστικά γλυκά με λιγότερες θερμίδες. Όμως, επειδή τα γλυκά, εκτός από τη ζάχαρη, έχουν και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες, όπως για παράδειγμα το αλεύρι, τα αυγά, το λάδι ή το βούτυρο κλπ, σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα καταναλώνετε με σύνεση και χωρίς υπερβολές..

*των Νικολέττα Ντορζή Ms, RD, CDN, Κλινική Διαιτολόγος
  Στέφανη Αγγελίδου, Φοιτήτρια Διαιτολογίας

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony