Nutrition

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους;

Έλλη Χατζηλουκά 04 Νοεμβρίου 2015
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους;

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να σηκωθούμε από το ζεστό μας κρεβατάκι. Φταίει η κούραση της καθημερινότητας; Φταίει το άγχος που μας κάνει να ξυπνάμε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα …και που στο τέλος μας αφήνει ξύπνιους μέχρι τα ξημερώματα; Υπάρχει άραγε για καθένα μας συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να κοιμόμαστε ώστε να ξυπνάμε ξεκούραστοι το πρωί;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ανεπαρκής ή διακεκομμένος βραδινός ύπνος, εκτός από κόπωση και ατονία, επιφέρει και αλλαγές στην όρεξη, ενώ συνδέεται και με αύξηση βάρους και με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Μάλιστα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 αναφέρει ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 6 ώρες τη νύχτα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σχέση με εκείνα που κοιμόντουσαν 7-9 ώρες. Μάλιστα, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου φαίνεται να επηρεάζουν και τη διάθεση για κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και υδατάνθρακες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να μειώσουν τις θερμίδες και να γυμνάζονται περισσότερο, αλλά τώρα υπάρχει σημαντική επιστημονική απόδειξη ότι ένα άλλο κρίσιμο συστατικό για τον έλεγχο του βάρους είναι η αποφυγή έλλειψη ύπνου, λένε οι επιστήμονες.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ανεπαρκής ύπνος σε τακτική βάση προάγει την πείνα και την όρεξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε η Δρ Εύα Van Cauter, του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατά την διάρκεια της παρουσίασης της στο12ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής που έγινε στο Βερολινό.

Αντίστοιχα, έρευνες σε παιδιά έδειξαν πως παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε βάθος χρόνου 5 ετών.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ανεπαρκή ύπνο:

  • Έχουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης πείνας που ονομάζεται γκρελίνης και μειωμένα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού / πληρότητα που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία θα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Ασκούνται λιγότερο. Δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μικρότερη διάθεση και ενέργεια μέσα στην ημέρα άρα και λιγότερη όρεξη για σωματική δραστηριότητα.
  • Καταναλώνουν περίπου 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από όταν είναι ξεκούραστοι. Συνολικά, οι περισσότερες από τις επιπλέον θερμίδες προέρχονται από τροφές πλούσιες σε λίπη.
  • Καταναλώνουν περισσότερα σνακς κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Τρώνε περισσότερα από ό,τι χρειάζονται για να καλύψουν τη δαπάνη της ενέργειας που μένουν ξύπνιοι ιδιαίτερα τη νύχτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ανάγκες του ύπνου ποικίλουν, αλλά σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι νέοι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, λέει η Δρ Van Cauter. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ανάγκη τους για ύπνο μειώνεται σε περίπου 7 έως 8 ώρες τη νύχτα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε πόσο ύπνο χρειάζεστε;

Η Δρ Van Cauter συνιστά  να προσπαθήσετε να καταλάβετε τις ανάγκες σας για ύπνο με τον τρόπο αυτό: Την επόμενη φορά που θα είστε διακοπές, πηγαίνετε στο κρεβάτι τη συνηθισμένη ώρα σας, αλλά μην χρησιμοποιησετε  ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε. Τις πρώτες μέρες μπορείτε να κοιμηθείτε περισσότερο από το συνηθισμένο. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπληρώσετε τον χαμένο σας ύπνο.  Όταν ο ύπνος σταθεροποιηθεί, καταγράψετε πόσο κοιμάστε κάθε βράδυ- αυτό ο αριθμός είναι οι ώρες ύπνου που χρείαζεστε.

Θυμηθείτε! Το σώμα και το μυαλό σας έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο… χαρίστε τους λοιπόν τις στιγμές χαλάρωσης που δικαιούνται και αφήστε τα να σας οδηγήσουν στο δρόμο… της επιτυχίας!

Πηγή: Από διάλεξη που έγινε κατά την διάρκεια του12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Βερολίνο τον Οκτώβριο 2015.

 

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony