Η νόσος είναι διαδεδομένη σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη του κόσμου. Προσβάλει συνήθως γυναίκες με αναλογία 3:1 σε σχέση με τους άνδρες. Αφορά όλες τις ηλικίες ιδιαίτερα από τα 20 έως 40 έτη, σε γενικές γραμμές απασχολεί περίπου το 1-2% του πληθυσμού.
Είναι μία χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης, συμμετρική πολυαρθρίτιδα που οδηγεί σε παραμόρφωση και αλλοίωση των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η αιτιολογία και η παθογένεια παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, υπάρχουν φυσικά υποψίες πως προξενείτε λόγω αυτοανοσίας, λοιμώξεων, βιοχημικές διαταραχές και γενετική προδιάθεση.
Τα κριτήρια διάγνωσης είναι τα εξής έντεκα (11):
Οι εκδηλώσεις της ρευματοειδής αρθρίτιδας διακρίνονται σε εκείνες που εμφανίζονται από τις αρθρώσεις και τις εξωαρθρικές. Η έναρξη της νόσου προδίδεται συνήθως από τη πρωινή δυσκαμψία των χεριών, αξιοσημείωτο είναι πως η άκρα χείρα προσβάλλεται από συμμετρική πολυαρθρίτιδα που αφορά τις εγγύς μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις και τις μετακαρποφαλαγγικές.
Η θεραπεία
Aνάπαυση στην οξεία φάση, ειδική φυσικοθεραπεία, αποκατάσταση (εδώ ο φυσιοθεραπευτής πρέπει να έχει μια άριστη συνεργασία με το ρευματολόγο) όπου αρκετές φορές χρησιμοποιούνται νάρθηκες στις προσβεβλημένες αρθρώσεις για την αποφυγή παραμορφώσεων. Φάρμακα πρώτης γραμμής αντιφλεγμονώδη και ειδικά αντιρρευματικά φάρμακα (η φαρμακευτική αγωγή είναι τομέας του θεράποντα ιατρού).
*του Γιώργου Μελά, Φυσικοθεραπευτής