Μια τεχνική παρέμβασης και πρόληψης στη φυσικοθεραπεία, ιδιαίτερα αθλητικών τραυματισμών, είναι η περίδεση. Με τον όρο περίδεση εννοούμε τη «μηχανική υποστήριξη» της άρθρωσης» με την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων. Ελαστική περίδεση, ανελαστική περίδεση καθώς και περίδεση με Kinesio tape πραγματοποιούνται ευρέως στον φυσικοθεραπευτικό χώρο.
Η ανελαστική περίδεση, χρησιμοποιεί ανελαστικούς επιδέσμους τα επονομαζόμενα tapes. Η εφαρμογή τους προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στις αρθρώσεις και περιορίζει περισσότερο τις κινήσεις τους συγκριτικά με την ελαστική περίδεση. Η μέθοδος έχει προληπτικό χαρακτήρα αφού προσφέρει μεγάλου βαθμού σταθερότητα και μειώνει τα ποσοστά αστάθειας κάτι που βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών.
Η ελαστική περίδεση χρησιμοποιεί ένα σύνολο επιδέσμων που μπορούν να διακριθούν σε ελαστικούς μη αυτοκόλλητους επιδέσμους και ελαστικούς αυτοκόλλητους επιδέσμους. Οι ελαστικοί μη αυτοκόλλητοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στον φυσικοθεραπευτικό χώρο προληπτικά και θεραπευτικά μέσω της υποστήριξης και της πίεσης στο σημείο που τοποθετούνται.
Ένα είδος περίδεσης αρκετά πρωτοποριακό θεωρείται και η εφαρμογή ταινιών Kinesiotape. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος, για μείωση του πόνου μέσω ενεργοποίησης «ενδογενών αναλγητικών συστημάτων» , την υποστήριξη των μυών , ενώ επίσης εξομαλύνει τις κινήσεις των αρθρώσεων
Οι σκοποί της περίδεσης συνοψίζονται ως εξής:
Οι σκοποί της περίδεσης εκπληρώνονται καλύτερα όταν γίνεται ορθή και ακριβής χρήση του επιδεσμικού υλικού. Ο τρόπος που περιδένεται ένα μέλος οφείλει να είναι σωστός. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρνητικές του επιδράσεις είναι πολλές κ επικίνδυνες για τον ασθενή.
*της Μαρίας Σαχά, Φυσιοθεραπεύτρια