Fitness

Τεχνική Κολύμβησης: 9 τρόποι για να μην κολυμπάτε με λάθος τρόπο

inShape Team 24 Ιουλίου 2015
Τεχνική Κολύμβησης: 9 τρόποι για να μην κολυμπάτε με λάθος τρόπο

Στην κολύμβηση, το "ελεύθερο" δεν σημαίνει "συνδυάζουμε κινήσεις όσο προχωράμε." Για να επωφεληθούμε από τα φοβερά αποτελέσματα απώλειας θερμίδων και τα οφέλη της μυϊκής ενδυνάμωσης πρέπει να ελέγξετε την τεχνική σας. Πιο κάτω θα βρείτε τα εννέα πιο συνηθισμένα (και εντελώς εύκολα στην διόρθωση) λάθη που μπορεί να κάνετε μέσα στο νερό.

1. Το πρόβλημα: Κλοτσάτε με τα πόδια σας;

Λυγίζοντας τα γόνατά σας για να κλοτσήσουν με τα πόδια σας κάνει το πισινό σας να πέφτει, δημιουργώντας έλξη, και σας επιβραδύνει, αναφέρει ο Jeff Kline, επικυρωμένος προπονητής τριάθλου και προσωπικός γυμναστής με PRS FIT. Επιπλέον, στερεί την χρήση των γλουτών σας άρα οι γλουτοί δεν επωφελούνται από την κολύμβηση.

Η διόρθωση: Κλοτσήστε από τους γοφούς σας, και επικεντρωθείτε στην κράτηση των ποδιών σας ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια του νερού.

2. Το πρόβλημα: Τα χέρια σας μπαίνουν στο νερό απευθείας από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας.

Ή, ακόμη χειρότερα, να περάσουν στην απέναντι πλευρά του σώματός σας. Αυτό αναγκάζει κάθε χτύπημα να σας ωθήσει προς τα επάνω και προς το πλάι. Έτσι ξεκινάτε να επιπλέετε και στραβώνετε μέσα στο νερό.

Η διόρθωση: Για την σωστή κολυμβητική τεχνική, τα χέρια σας θα πρέπει να μπουν στο νερό σε περίπου ώρα μια με έντεκα, και το κεφάλι σας να είναι στην ώρα δώδεκα.

3. Το πρόβλημα: Υπέρ-περιστροφή του κεφαλιού σας.

Όταν το πρόσωπό σας είναι εντελώς έξω από το νερό κάθε αναπνοή ρίχνει την περιστροφή του σώματος σας. Η διαδρομή σας προς τα εμπρός αλλάζει όλο και περισσότερο, εξηγεί η Jenny Klovdahl, προπονητής κολύμβησης στο πανεπιστήμιο Snohomish Aquatics Center στην Ουάσιγκτον.

Η διόρθωση: Αφήστε το σώμα σας να περιστραφεί φυσικά με κάθε χτύπημα. Καθώς το δεξί σας χέρι επεκτείνεται μέσα στο νερό, θα πρέπει να περιστρέψτε ελαφρώς τον ανάλογο ώμο.

4. Το πρόβλημα: Τα χέρια σας χαστουκίζουν το νερό.

Όταν χτυπάτε τα χέρια σας ενάντια στο νερό επιβραδύνεστε, συμπληρώνει ο Kline. Όπως και οι βουτιές με την κοιλιά δεν είναι καθόλου άνετα.

Η διόρθωση: το χέρι σας θα πρέπει να μπαίνει στο νερό με τον καρπό σας χαλαρό και τα δάχτυλα με γωνία προς τα κάτω. Προσποιηθείτε ότι τα ρίχνετε μέσα σε ένα φάκελο.

5. Το πρόβλημα: Κρατήστε τον αγκώνα που βρίσκεται στον αέρα ίσια.

Αν έχετε το χέρι σας σε ευθεία, έτσι ώστε να είστε το χέρι να κινείται γύρω σε ένα πλήρη κύκλο, στυλ ανεμόμυλος, μπορείτε εύκολα να ρίξει τον ώμο σας σε μια πιο γρήγορη ταχύτητα και το χέρι σας είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα χαστουκίσει το νερό κατά την είσοδο.

Η διόρθωση: Όταν σηκώνετε το χέρι σας έξω από το νερό για το επόμενο χτύπημα σας, κρατήστε το χαλαρό έτσι ώστε ο αγκώνας σας να δείχνει τον ουρανό και έτσι προχωράτε μπροστά με την κατάλληλη κολυμβητική τεχνική κολύμβηση.

6. Το πρόβλημα: Τραβάτε μόνο με το χέρι σας.

Τα χέρια σας μπορούν μόνο να τραβήξουν προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια κάθε χτυπήματος, συμπληρώνει η Klovdahl.

Η διόρθωση: Σαν τραβάτε το χέρι σας μέσα από το νερό, ο αγκώνας σας θα πρέπει να λυγίσει 90 μοίρες, επιτρέποντάς σας να τραβήξετε και με τον πήχη του χεριού σας. Αν συνεχίσετε την κίνηση ανεμόμυλο, κρατώντας το χέρι σας ίσια, θα χάσετε ενέργεια.

7. Το πρόβλημα: Ξεκινάτε τις στροφές σας πάρα πολύ κοντά στον τοίχο.

Εκτός από το να προσκρούσετε το κεφάλι σας που είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα, ξεκινάτε την “επιστροφή” σας πολύ κοντά στον τοίχο με αποτέλεσμα να τρίβει το σώμα σας και να σας επιβραδύνει, εξηγεί ο Kline.

Η διόρθωση: Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το τελευταίο σας χτύπημα που προέρχεται από το κάτω μέρος της πισίνας (Μαύρο Τ) για να ξεκινήσει η σειρά σας.  Από εκεί, μπορείτε να ρυθμίσετε τις κινήσεις όπως απαιτείται. Αν η πισίνα σας δεν έρχεται με αυτή την ένδειξη, να στοχεύετε στην ολοκλήρωση του τελευταίου χτυπήματος σας περίπου δύο πόδια από τον τοίχο.

8. Το πρόβλημα: Επεκτείνετε το λαιμό σας να κοιτάξει πιο μπροστά.

Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να δείτε πού πάτε. Αλλά κοιτάζοντας τον τοίχο της πισίνας δημιουργεί μια επιπλέον αντίσταση και μπορεί να δημιουργήσει ένταση στο λαιμό σας.

Η διόρθωση: ο λαιμός σας πρέπει να χαλαρώνει, ώστε το πρόσωπο και τα μάτια σας να κοιτάζουν στο κάτω μέρος της πισίνας. Μην ανησυχείτε: Αν ψάχνετε για την εν λόγω ένδειξη (Μαύρο Τ) (βλέπε νούμερο 7), δεν θα συντριβείτε στον τοίχο.

9. Το πρόβλημα: Παίρνετε ρηχές ανάσες.

Η αναπνοή στο νερό χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει συνήθεια, αλλά λαμβάνοντας ρηχές ανάσες κρατάτε τους μυς σας τεντωμένους όπως επίσης στερούνται το οξυγόνο που χρειάζονται για να αποδώσουν στα καλύτερά τους.

Η διόρθωση: Εκπνεύστε όλο τον αέρα από τους πνεύμονες σας όταν το πρόσωπό σας επιστρέφει πίσω στο νερό. Το περισσότερο που μπορείτε να εκπνέετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να εισπνεύσετε.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony