Nutrition

Το γάλα με τα με-γάλα οφέλη

Το γάλα με τα με-γάλα οφέλη

Το γάλα είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τον άνθρωπο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πλήρης τροφή για τον άνθρωπο. Αποτελεί, επίσης, βασική τροφή για τα παιδιά, τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες. Ενδεικτικά, 2 ποτήρια (500ml) φρέσκου γάλακτος καλύπτουν το 81% των καθημερινών αναγκών του νερού μας σε ασβέστιο.

Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι:

  • Πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2%
  • Υδατάνθρακες 4,7%
  • Λιπαρά 3,5%
  • Βιταμίνες
  • Ιχνοστοιχεία
  • Θερμίδες (100ml) 63

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στο γάλα, κυρίως το ασβέστιο καιο φώσφορος αποτελούν δομικά υλικά για τον οργανισμό. Επίσης, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου και καλίου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B.

Οι πολύτιμες βιταμίνες του γάλακτος

Βιταμίνη Α: Ενισχύει την αύξηση των ιστών και βοηθά στη διαμόρφωση τους, ενώ ακόμη διαρκεί η ανάπτυξη του οργανισμού. Παράλληλα, προφυλάσσει την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Βιταμίνη D: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Βοηθά στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, γι’ αυτό και παίζει ευεργετικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων και τη γρήγορη αποκατάσταση του οργανισμού έπειτα από ατυχήματα. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Βιταμίνη B2: Συμβάλλεθ σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεϊνες και οι υδατάνθρακες.

Αν σας ξινίζει η ιδέα να εντάξετε το γάλα στο διαιτολόγιό σας, διαβάστε 10+1 λόγους που θα σας πείσουν να αναθεωρήσετε:

1. Βελτιώνει την υγεία των οστών: Είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ασβεστίου στη διατήρηση της υγιούς πυκνότητας και αντοχής των οστών μας. Μία από τις σοβαρότερες παθήσεις των οστών, η οστεοπόρωση, μπορεί να αποφευχθεί με καθημερινή επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα το γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αυτής, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά.

2. Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο: Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών μας. Η πρωτεϊνη που βρίσκεται σε αφθονία στο γάλα είναι η καζεϊνη και είναι αυτή που δρα προστατευτικά, δημιουργώντας μια λεπτή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια του σμάλτου, προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος από αυτό, όταν τα δόντια μας εκτίθενται σε οξέα. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το γάλα μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των βλαβερών τροφών στα δόντια, όταν καταναλώνεται μαζί με αυτές.

3. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού: Τα υγρά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου σώματος. Για να διατηρηθούμε επαρκώς ενυδατωμένοι, οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια υγρών καθημερινά και 8-10 το καλοκαίρι. Το γάλα αποτελεί εξαιρετική επιλογή καθώς η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στην ενυδάτωση αλλά και τον εμπλουτισμό του οργανισμού μας με θρεπτικά συστατικά.

4. Βελτιώνει την επιδερμίδα μας: Η καθαρή όψη της επιδερμίδας μας και η μαλακή υφή της οφείλεται μερικώς στο γάλα που θρέφει την επιδερμίδα. Ακόμη, το γαλακτικό οξύ που περιέχει απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας.

5. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνης: Το γάλα παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ιστών.

6. Προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο: Αν συμπεριλάβετε το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής, θα μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου μέχρι και 62% και να προστατευτείτε από διάφορες μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν σε αθηρωμάτωση και καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα 20 χρόνων. Το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο γάλα, βελτιώνει επίσης τη δράση της ινσουλίνης και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

7. Έχει αντικαρκινική δράση: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακος έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί ωφέλιμο λίπος που προκύπτει με φυσικό τρόπο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θεωρούνται τα πιο βασικά συστατικά που δρουν ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

8. Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή: Λόγω του ότι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ιωδίου το οποίο ο οργανισμός χρειάζεται για τη σύνθεση θυροξίνης και άλλων ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα, το γάλα είναι απαραίτητο. Οι ορμόνες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη ρύθμιση των παλμών της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και το βάρος του σώματος.

9. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2: Μελέτες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

10. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση: 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, σε συνδυασμό με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και διατροφή με χαμηλή κατανάλωση νατρίου μπορούν να επιδράσουν θετικά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενηλίκων και παιδιών.

11. Βοηθά στο αδυνάτισμα και το κοιλιακό λίπος: Τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως το αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι και το κεφίρ αυξάνουν το ρυθμό του μηχανισμού του σώματος που καίει λίπος και έτσι συντελούν σε γρηγορότερη απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ο οργανισμός μας στερείται το ασβέστιο, προσπαθεί να διατηρήσει αυτό που υπάρχει κι αυτό το πετυχαίνει αυξάνοντας την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται καλσιτριόλη. Η ορμόνη αυτή όμως κάνει τα λιποκύτταρα μεγαλύτερα και αυξάνει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας. Το ασβέστιο καταστέλλει τη συγκεκριμένη ορμόνη κι έτσι τα λιποκύταρα γίνονται πιο μικρά και λεπτά και το λίπος στο σώμα μας λιγότερο.

Αν δε σας αρέσει το γάλα:

  • Φτιάξτε μαγειρεμένα δημητριακά βρώμης με γάλα αντί για νερό.
  • Προσθέστε γάλα στον καφές σας.
  • Φτιάξτε σούπες (ντομάτας, θαλασσινών κ.α.) με γάλα αντί για νερό.
  • Σερβίρετε επιδόρπια βασισμένα στο γάλα (γιαούρτι, παγωτό, γαλατόπιτα, παγωτό)
  • Απολαύστε το γάλα σοκολάτας.
  • Χρησιμοποιήστε γιαούρτι για σάλτσα στις σαλάτες.
  • Προσθέστε γιαούρτι στην οφτή πατάτα.
  • Απολαύστε ένα υγιεινό ρόφημα: Προσθέστε ½-1 φλ πουρέ φρούτου σε 1 φλ γάλα και χτυπήστε σε μίξερ. Προσθέστε 1 κουταλάκι μέλι ή υποκατάστατο της ζάχαρης, ½ κουταλάκι βανίλια και μερικά παγάκια.
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony