Fitness

Διάστρεμμα – Ο τραυματισμός που συναντάμε συχνότερα στη ζωή μας

Βασιλική Μούχλη 30 Δεκεμβρίου 2013
Διάστρεμμα – Ο τραυματισμός που συναντάμε συχνότερα στη ζωή μας

Τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων (αθλητών και μη), έχει βιώσει μια φορά τον τραυματισμό αυτό. Ένας τραυματισμός που από πολλούς υποτιμάτε για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια.

Τη σοβαρότητα του διαστρέμματος, μπορούμε να την κατατάξουμε ανάλογα με το βαθμό κάκωσης των συνδέσμων:

  • 1ου βαθμού είναι η ελαφριά διάταση των συνδέσμων της ποδοκνημικής
  • 2ου βαθμού είναι μερική ρήξη (μικρορήξεις) συνδέσμων
  • 3ου βαθμού είναι η ολική ρήξη ή αποκόλληση από το οστό το οποίο εκφύεται ο σύνδεσμος

Συνήθως τα διαστρέμματα του 1ου και 2ου βαθμού, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους παθόντες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή αποκατάσταση και μακροχρόνια να εμφανίζονται περισσότερα προβλήματα.

Τα άμεσα συμπτώματα του διαστρέμματος, είναι ο πόνος, το οίδημα (φούσκωμα της άρθρωσης) και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της περιοχής. Επιπλέον κατά την κίνηση της ποδοκνημικής υπάρχει πόνος στην έξω επιφάνεια του αστραγάλου. Σε διαστρέμματα 2ου και 3ου βαθμού υπάρχει και η εμφάνιση αιματώματος λόγω της ρήξης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι.

Η άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι η ανάπαυση και η παγοθεραπεία, ώστε να μειώσουμε τον πόνο και το οίδημα. Γίνεται ακινητοποίηση της άρθρωσης του αστραγάλου για 2-4 εβδομάδες και έναρξη φυσικοθεραπείας.

Η λανθασμένη αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος, μπορεί να επιφέρει επανάληψη του τραυματισμού που ενδεχομένως να είναι και ποιο σοβαρός.
Μετά από κάθε τραυματισμό, έστω και 1ου βαθμού, η άρθρωση μπορεί να υποστεί χαλαρότητα στους συνδέσμους του αστραγάλου, μυϊκή αδυναμία, αστάθεια στην άρθρωση και συνεχόμενος πόνος κατά την καταπόνηση του τραυματισμένου μέλους.

Η φυσικοθεραπεία αποσκοπεί άμεσα στην αντιμετώπιση του οιδήματος και του πόνου, με ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, χειροθεραπεία, μαλάξεις και παγοθεραπεία. Με την υποχώρηση των συμπτωμάτων, αρχίζουμε ασκήσεις αποκατάστασης της άρθρωσης, με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, διατάσεις και ασκήσεις αποκατάστασης, ούτως ώστε να μπορέσει ο ασθενής να επανακτήσει πλήρως την ικανότητα επιστροφής στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σε κακώσεις 3ου βαθμού γίνεται χειρουργική αποκατάσταση ώστε να γίνει συρραφή των συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη.

Επίσης, η αμέλεια που δείχνουν πολλοί στην αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος, μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα γόνατα και στα ισχία. Αυτό γίνεται λόγο και του συνεχόμενου πόνου που υπάρχει στην περιοχή του αστραγάλου, με αποτέλεσμα να πατά λανθασμένα ή στραβά το πόδι και να προκαλεί διαταραχή και δυσλειτουργία στην αρμονία της κίνησης του κάτω άκρου.

Η αμέλεια που δείχνουν πολλοί, σε τέτοιου είδους τραυματισμούς, μπορεί να αποφέρει πιο σοβαρές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις, που μπορεί να μπαίνουν εμπόδιο σε κάθε είδος δραστηριότητα που κάποιος μπορεί να ασχολείται.

Επομένως, η άμεση και σωστή αντιμετώπιση τέτοιου είδους τραυματισμών, μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο για πιο γρήγορη επιστροφή στις οποιεσδήποτε δραστηριότητες, χωρίς να διακινδυνεύουμε με τυχόν σοβαρότερους τραυματισμούς και η αποχή από τις ενασχολήσεις να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony