Μύθος 1
Όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα που θα ακολουθηθεί, τόσο πιο καλά και γρήγορα θα είναι τα αποτελέσματά της.
Παρόλο που τα πλεονεκτήματα της σωστής διατροφής στην υγεία ειναι αποδεδειγμένα, λίγοι ειναι αυτοί που ακολουθούν ολόχρονα ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αντίθετα, οι περισσότεροι αναζητούν λύσεις σε εξαντλητικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Συνήθως, όχι μόνο τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο, αλλά γίνεται επάνοδος των κιλών όπου σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά το αρχικό βάρος κατά 5-10%. Στην πραγματικότητα, η σωστή απώλεια βάρους κρύβεται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και καλή φυσική δραστηριότητα.
Μύθος 2
Όταν τρώμε αργά το βράδυ αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος.
Το σώμα δεν έχει την ικανότητα να απορρίψει ή να δεχτεί τις θερμίδες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Οποιαδήποτε ώρα και να καταναλώσουμε το φαγητό έχει την ίδια θερμιδική αξία, και το λίπος που θα αποθηκευτεί είναι το ίδιο. Απλά όταν το περισσότερο φαγητό καταναλώνεται κατα τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο εύκολο να μεταβολιστεί λόγω της σωματικής δραστηριότητας. Αντίθετα, αν καταναλώσουμε ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάμε για ύπνο, τότε σίγουρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάψουμε.
Μύθος 3
Στην διάρκεια της δίαιτας, μεταξύ των γευμάτων δεν πρέπει να μεσολαβούν σνακ διότι έτσι αυξάνεται το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνω κι έτσι θα αυξηθεί το βάρος μου.
Τα ενδιάμεσα σνακ βοηθούν στη διατήρηση καλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος και στη σταθερότητα του μεταβολισμού. Πρέπει όμως να είναι μικρά σε ποσότητα, να μην περιέχουν πολλή ζάχαρη ή λιπαρά και να μην επιβαρύνουν την πέψη.Καλές επιλογές είναι τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Μύθοs 4
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σε μια δίαιτα.
Το γάλα αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί μια από τις διατροφικά πληρέστερες τροφές και μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων απαραίτητων για καλή υγεία. Επίσης αποτελεί καλή πηγή μιας μεγάλης γκάμας θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και δεν περιέχει συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Παρόλ’αυτά, καλό είναι να χρησιμοποιούμε αποβουτυρωμένα προϊόντα και άπαχο γάλα τα οποία έχουν την ίδια περιεκτικότητα ασβέστιο όπως και τα ολόπαχα αλλά πολύ πιο μικρή ποσότητα σε λίπος και χοληστερόλη.