Το άθλημα του μαραθώνιου δρόμου, είναι ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Αθλήματα. Οι δρομείς να έχουν κάποια χαρακτηριστικές ικανότητες, οι οποίες τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους αθλητές. Κάποιες από αυτές είναι:
Παρ’ όλο που το άθλημα των μεγάλων αποστάσεων στην χώρα μας δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να καθιερωθεί σαν άθλημα και να κερδίσει αρκετό κόσμο, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις.
Υπάρχουν όμως αρκετά λάθη τα οποία γίνονται κατ’ επανάληψη, είτε από έλλειψη γνώσεων, είτε από υπερβολικό ζήλο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί και συνεχείς τραυματισμοί.
Οι συχνότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς, είναι:
Η αιτιολογία των συγκεκριμένων τραυματισμών, είναι τα λάθη που γίνονται συχνά, κυρίως από τους ίδιους τους αθλητές.
Εν κατακλείδι, ο κάθε αθλητής έχει χρέος απέναντι στον οργανισμό του, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει, να χειρίζεται σωστά το κάθε σημείο της προπόνησης του αλλά και του αγώνα, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και οι τραυματισμοί.
Άρα είναι σημαντικό στο τρέξιμο να αρχίζουμε με αργά και σταθερά βήματα και να προσέχουμε πως αυξάνουμε τα χιλιόμετρα ή την ταχύτητα μας και με τον καιρό η φυσική κατάσταση του αθλητή θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Σε αντίθετη περίπτωση και με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αποφύγουμε επίσκεψη σε ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή...
Για να αντιμετωπίσουμε τους σωματικούς πόνους και τα πιασίματα, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην αποκατάσταση. Η αποκατάσταση αρχίζει με “cool down”. Πρέπει δηλαδή μετά το τέλος της προπόνησης να περπατήσουμε ή να κάνουμε πολύ αργό τροχάδην για περίπου πέντε λεπτά, μετά εφαρμόζονται διατάσεις οι οποίες ελαχιστοποιούν πόνους και πιασίματα, αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε, αλλά καταναλώνουμε τροφές που θα μας προσφέρουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης εφαρμόζεται παγοθεραπεία σε μυς ή αρθρώσεις που πονάνε.
Σε αντίθετη περίπτωση που συνεχίζει να υπάρχει σωματικός και αρθρικός πόνος, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο φυσικοθεραπευτή, έτσι ώστε να τροχιοδρομηθεί άμεσα πλάνο αποκατάστασης.
Οπότε η εμπειρία, ο σωστός ρυθμός που αποκτάται μέσα από την εμπειρία, η σταθερότητα που έχουμε σαν αθλητές, αλλά και σωστή αντιμετώπιση και φροντίδα που παρέχουμε στο σώμα μας σαν αθλητές, το μόνο που μπορούν να αποδώσουν, είναι θετικά αποτελέσματα και ανοδική πορεία και διάκριση στο άθλημα των μεγάλων αποστάσεων.