Κάθε φορά που ένα άτομο αποφασίζει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, για καλύτερο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα το συνδυάζει με άσκηση.
Ποια όμως είναι η κατάλληλη άσκηση που πρέπει να ακολουθεί;
Ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζονται και οι κατάλληλες ασκήσεις. Ένα άτομο το οποίο τον ενδιαφέρει να αυξήσει βάρος και να αναπτύξει την μυϊκή του μάζα, ακολουθεί πρόγραμμα με αναερόβιες ασκήσεις όπως βάρη, κοιλιακούς κλπ.
Αντίθετα ένα άτομο που ενδιαφέρεται να μειώσει βάρος θα συνδυάσει την διατροφή του με πρόγραμμα αερόβιας άσκησης όπως διάδρομο, ελλειπτικό, τρέξιμο κλπ. Στην αναερόβια άσκηση όπου στοχεύει σε ανάπλαση μυϊκού ιστού και ενδυνάμωση, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες για το άτομο ενεργειακές ανάγκες και αύξηση στην πρωτεΐνη. Στην αερόβια άσκηση όπου στοχεύει κυρίως στην καύση λιπώδη ιστού, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις και ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά. Όμως βάζοντας την γυμναστική στη ζωή μας, αλλάζουμε κάποιες συνήθειες στη διατροφή μας θεωρώντας ότι έτσι η προσπάθεια μας θα έχει μεγαλύτερη απόδοση.
Πράττουμε, όμως, σωστά; Πολύ συνηθισμένα λάθη που γίνονται μειώνοντας τα οφέλη της γυμναστικής είναι τα εξής:
Δεν καταναλώνεται τροφή πριν την γυμναστική. Για να υπάρξει η σωστή απόδοση κατά την διάρκεια της γυμναστικής, πρέπει το σώμα να προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται. Ένα σνακ μια ώρα πριν τη γυμναστική είναι η καλύτερη λύση για να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται.
Υπάρχει συνήθως η σκέψη… ¨αφού γυμνάστηκα μπορώ να φάω ότι θέλω¨ . Σύνηθες λάθος που γίνεται μετά την γυμναστική είναι η κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών. Μισή ή μια ώρα γυμναστικής την ημέρα δεν θα έχει τόσο μεγάλη θερμιδική καύση ώστε να καλύψει το πλούσιο σε θερμίδες γεύμα.
Συνήθως επιλέγεται διατροφολόγιο με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και ελάχιστη υδατανθράκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Επίσης για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού χρειάζεται ή σωστή διατροφική αντιμετώπιση. Τα αποθέματα που έχει ο οργανισμός σε γλυκογόνο καταναλώνονται κατά την διάρκεια της άσκησης. Η κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων θα είναι αυτή που θα το αναπληρώσει μετά την άσκηση. Ακόμα και σε όλη τη διατροφή στην διάρκεια της μέρας χρειάζεται η πρόσληψη υδατάνθρακα. Καλό είναι λοιπόν να μην αφαιρείται κανένα μακροθρεπτικό συστατικό κατά την διάρκεια της μέρας, αλλά να καταναλώνονται όλα στην σωστή, καθορισμένη αναλογία τους.
Δεν υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι ενώ γυμνάζονται μπορεί και καθημερινά, δεν καταναλώνουν την σωστή ποσότητα υγρών που χρειάζεται. Και κατά την διάρκεια της γυμναστικής αλλά και όλη την μέρα πρέπει να ενυδατώνεται ο οργανισμός με 1,5 -2 lt. Η απώλεια υγρών κατά την διάρκεια της άσκησης γίνεται μέσω του ιδρώτα. Η άμεση αναπλήρωσή τους θα αποτρέψει την πρόωρη εξάντληση και αδυναμία. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως με το νερό, αυξάνει τον μεταβολισμό αφού και αυτό με τη σειρά του συμβάλει στην μυϊκή τόνωση. Αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει διάφορες ουσίες καθώς και ορμόνες και ένζυμα του οργανισμού.
Δεν τρώμε αμέσως μετά το γυμναστήριο. Συνήθως αμελείται η κατανάλωση γεύματος μετά το γυμναστήριο. Όμως το καταναλισκόμενο γλυκογόνο στη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αναπληρωθεί στο πρώτο μισάωρο μετά την άσκηση. Μετά την μισή ώρα η απορρόφησή του μειώνεται. Άρα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα.
Μερικές φορές, ενώ υπάρχει η καθημερινή άσκηση, τα κιλά παραμένουν ίδια. Παρόλα αυτά, ένας οργανισμός που γυμνάζεται ακόμη και το βάρος να είναι ίδιο, σίγουρα η κατανομή λίπους και νερού στο σώμα του αλλάζει! Οι σωματομετρήσεις είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να παρατηρήσει κανείς αν αλλάζει το σώμα του.
Smart tips γυμναστικής που ταιριάζουν με μια διατροφή απώλειας βάρους:
*της Γεωργίας Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος