Πολλοί αθλητές αλλά και απλός κόσμος ψάχνουν συνεχώς να βρουν τρόπους έτσι ώστε να αυξήσουν την απόδοση τους. Συνήθως στρέφονται προς τα συμπληρώματα διατροφής. Χωρίς όμως να το ξερόυν βάζουν σε μεγάλο ρίσκο την καριέρα αλλά και την υγεία τους αφού πολλά από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι νοθευμένα ή μολυσμένα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που έχει γίνει σε Αμερικανικά πανεπιστήμια δείχνει πως το 94% των αθλητών παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι από φυσικές πηγές μέχρι και εξωτικά βότανα και χημικά συστατικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συμπληρώματα δεν περνούν από έλεγχο αφού ο νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής λέει πως τα συμπληρώματα που δεν ισχυρίζονται πως θεραπεύουν ή εμποδίζουν κάποια ασθένεια δεν είναι αναγκαία η εξέταση τους. Aπό αυτό συμπεραίνεται πως δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανένα το τι υποστηρίζουν ότι κάνουν αυτά τα συμπληρώματα αλλά ούτε και να αποδείξουν κατά πόσο είναι ασφαλή στην υγεία κάποιου ατόμου με σύντομη ή χρόνια χρήση. Επίσης, το πιο σημαντικό είναι πως κανένας δε ελέγχει την ποιότητα αυτών των συμπληρωμάτων αλλά ούτε και το τι υποστηρίζει πως έχει ή δεν έχει μέσα η ετικέτα τους.
Για παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα διατροφής φολικού οξέος αποσύρθηκε από την αγορά επειδή όταν έγινε έλεγχος φάνηκε πως περιείχε μόνο το 34% της ολικής ποσότητας φολικου οξέος που υποστήριζε πως είχε στην ετικέτα. Άλλα προϊόντα αποσυρθήκαν λόγω πολύ αυξημένων δόσεων βιταμίνης Α, Δ και Β6 που περιείχαν αφού σε μεγάλες ποσότητες αυτές οι βιταμίνες είναι τοξικές.
Αυτή η έλλειψη αυστηρού ελέγχου στην κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής προσφέρει την δυνατότητα κάποια από αυτά τα συμπληρώματα να είναι νοθευμένα και με ουσίες που είναι απαγορευμένες για τους αθλητές. Δηλαδή, είναι πιθανόν κάποιος αθλητής να βρεθεί “ντοπε” ακόμα και αν υποστηρίζει πως πήρε ένα νόμιμο συμπλήρωμα διατροφής. Για παράδειγμα, έκθεση από το εργαστήριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αναφέρει πως τα αποτελέσματα από διάφορους ελέγχους σε νόμιμα συμπληρώματα διατροφής, έδειξαν πως υπήρχαν απαγορευμένες ουσίες όπως ναδρολονη, τεστοστερόνη και άλλες ουσίες σε αυτά τα ‘νόμιμα’ συμπληρώματα παρόλο που στην ετικέτα έλεγε πως δε υπάρχουν στερεοειδη ή άλλες παράνομες ουσίες. Η μελέτη αυτή συνέχισε και εξέτασε 634 διαφορετικά δείγματα από 13 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 94 (14.8%) από αυτά τα συμπληρώματα περιείχαν απαγορευμένες ουσίες που δεν αναφέρονταν στην ετικέτα και συγκεκριμένα το 26% αυτών των προϊόντων προέρχονταν από την Ολλανδία, 19% από Αμερική και 19% από Αγγλία. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως 1 στα 4 συμπληρώματα μπορεί να είναι μολυσμένα ή νοθευμένα με στεροειδη ή άλλες απαγορευμένες ουσίες.
Το συμπέρασμα λοιπόν, που βγαίνει από όλα αυτά είναι πως οι αθλητές ή ο απλός κόσμος χρησιμοποιεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής άσχετα αν τα χρειάζεται η όχι. Ειδικά οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί αφού αυτά τα συμπληρώματα αν είναι νοθευμένα με κάποιες απαγορευμένες ουσίες μπορεί όχι μόνο να τους κλέψει ένα μετάλλιο αλλά και την υγειά τους.
Εκείνο που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής για να προστατεύει τον εκατό του είναι να μην παίρνει αυτά τα συμπληρώματα ανεξέλεγκτα και χωρίς να γνωρίζει ακριβώς το τι παίρνει. Ακόμα καλύτερα είναι με την βοήθεια και συμβουλή ειδικών να βασιστεί σε μια σωστή διατροφή που θα του δίνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για μια καλή υγεία και αθλητική απόδοση.