Fitness

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι….Οδηγός επαναφοράς σε Fit τροχιά!

Κυριάκος Πελεκάνος 28 Ιανουαρίου 2014
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι….Οδηγός επαναφοράς σε Fit τροχιά!

Το ρολόι έδειχνε 12 ακριβώς και ξημέρωνε η πρώτη του χρόνου….Μετά την πολύ γρήγορη ανασκόπηση της χρονιάς να περνά μπροστά στα μάτια σαν ταινία μικρού μήκους, ξεκινούν οι στόχοι και οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας. Ένα ποσοστό της τάξης του 80% δεσμεύεται (είναι και της μόδας η φράση αυτή στις μέρες μας) ότι φέτος θα είναι πιο fit από πέρσι, για όσους γυμνάζονταν το 2013 ή ότι το 2014 ΘΑ ξεκινήσει να γυμνάζεται και ότι ΘΑ ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ΘΑ αθλείται και ΔΕΝ ΘΑ κάνει τις καταχρήσεις του παρελθόντος!

Οι Αμερικανοί λένε: “Every great accomplishment starts with the decision to try“ και για να λέμε την αλήθεια έχουν δίκαιο 100%. Αν δεν πάρεις την απόφαση να δοκιμάσεις τότε πως περιμένεις να πετύχεις τον στόχο σου; Για αρχή, απλά κάνε κάτι διαφορετικό από ό,τι ήσουν συνηθισμένος να κάνεις μέχρι τώρα! Τόσο απλό, αλλά συνάμα και τόσο αποτελεσματικό!

Για να κάνουμε όμως μια σωστή αρχή, απαραίτητη προυπόθεση είναι ο σωστός προγραμματισμός. Δεν θα μιλήσουμε για μικρόκυκλους, μεσόκυκλους και μακρόκυκλους, προπονητικές έννοιες που μόνο οι μυημένοι στον αθλητισμό θα κατανοήσουν, αλλά θα πάμε σε πιο πρακτικά θέματα για τον μέσο αθλούμενο.

  1. Θέσε στόχους, αρκετά ψηλούς για να σου δώσουν το κίνητρο να παλέψεις γι αυτούς και που είναι στα μέτρα σου να πετύχεις, αλλά όχι τόσο ψηλούς που να απογοητευτείς αν δεν τους φτάσεις.
  2. Γυμνάσου με παρέα, το να έχεις ένα training partner που μοιράζεστε τους ίδιους στόχους και όνειρα, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
  3. Βρες τι είδους προπόνηση σου ταιριάζει, δεν αρέσει σ’ όλους η προπόνηση με βάρη αλλά ούτε και σ’όλους η προπόνηση με χορευτικές κινήσεις.Είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των επιλογών γυμναστικής στις μέρες μας που δεν πιστεύω να έχεις δυσκολία στο να βρεις τι φτιάχτηκε για σένα!
  4. Μαζί μ' αυτό, βρες τον κατάλληλο χώρο και προπονητή που θα εμπιστευτείς να σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Για καλού κακού, ρώτησε αν όντως έχει σπουδάσει στον τομέα του fitness και είναι εξειδικευμένος να σε προπονήσει γιατί στις μέρες μας πολλοί τσαρλατάνοι κυκλοφορούν! Αν πάλι θέλεις να αποφύγεις τα έξοδα, μπορείς να παίρνεις σωστές συμβουλές από τους ειδικούς σε websites  όπως το  www.inshape.com.cy.
  5. Mην το παρακάνεις, ο ενθουσιασμός για το ξεκίνημα μας οδηγεί πολλές φορές στην υπερβολή και δυστυχώς η υπερβολή μας οδηγεί πολλές φορές σε τραυματισμούς που θα μας στερήσουν το δικαίωμα της άσκησης  για κάποιο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό «πάν μέτρον άριστον»…
  6. Δείξε υπομονή, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα…Μην απογοητευτείς που από την πρώτη εβδομάδα δεν σήκωσες περισσότερα κιλά από τον δίπλα σου ή δεν φάνηκαν οι κοιλιακοί σου με το που πάτησες το πόδι στο γυμναστήριο.Χρειάζεται υπομονή,επιμονή,πειθαρχία  και προσήλωση για να φτάσεις εκεί.
  7. Εξοπλίσου κατάλληλα, ευκαιρία τώρα που ξεκινούν και οι εκπτώσεις να ανανεώσεις  την αθλητική σου γκαρνταρόμπα. Δεν θέλεις να πας για προπόνηση χωρίς τα κατάλληλα ρούχα ή παπούτσια, μ‘ αυτά θα είσαι πιο άνετος και αποτελεσματικός. Φυσικά πρέπει να έχεις και πάντα στο μυαλό ότι η προπόνηση με στυλ έχει άλλου είδους γκλαμουριά πώς να το κάνουμε!
  8. Διατροφή και πάλι διατροφή! Οποια προπόνηση και αν κάνεις το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αν δεν συνδιαστεί με σωστή διατροφή. Γι' αυτό το σωστό θα ήταν να εμπιστευτείς τον/την διατροφολόγο σου και να μείνεις αφοσιωμένος στον στόχο σου. Μ ‘αυτόν τον τρόπο είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτού που ονειρεύτηκες!
  9. Βάλτε πολυμορφικότητα στο ασκησιολόγιο σας. Το να είναι κάποιος fit, δεν σημαίνει να είναι μόνο δυνατός ή να μπορεί να τρέχει ασταμάτητα για μία ώρα. Θα πρέπει να είναι επίσης ευλύγιστος, να έχει αντοχή στην δύναμη, να είναι ευκίνητος, ταχύς, με ακρίβεια και συντονισμό στις κινήσεις του. Η λειτουργική προπόνηση (functional training) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, είναι ο καταλληλότερος τρόπος εκγύμνασης για να επιφέρει τα επιθυμητά αυτά αποτελέσματα, είτε ονομάζεσαι μέσος αθλούμενος όπως όλοι μας είτε είσαι αθλητής οποιουδήποτε αθλήματος προυποθέτει κίνηση.      

Στο πιο πρακτικό κομμάτι της  υλοποίησης του εγχειρήματος αυτού θα συνιστούσα κάτι πολύ απλό…..ΓΙΝΕΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ! Σηκωθείτε από τον καναπέ, αφήστε τον υπολογιστή στην άκρη, μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ κάντε βόλτες στο πάρκο, καλέστε τους φίλους για ένα μπασκετάκι να θυμηθείτε τα παλιά και σίγουρα δεν θα χάσετε…Ισα ίσα, είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση με δικούς σας ανθρώπους αλλά και άγνωστους προς το παρόν πέρα από την οθόνη του υπολογιστή ή την άλλη άκρη της γραμμής του κινητού…

Σ ‘ότι επιλέξεις να κάνεις να θυμάσαι…

«Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει»

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony