Nutrition

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Βιταμίνες

inShape Team 10 Οκτωβρίου 2014
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Βιταμίνες

Βιταμίνη Α: Λιποδιαλιτή βιταμίνη που χρειάζεται απαραιτήτως λίπη και μέταλλα προκείμενου να απορροφηθεί σωστά από το πεπτικό μας σύστημα. 

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 1000 RE
 • Γυναίκες: 800 RE

Ιδιότητες: Καταπολεμά την νυχτερινή τύφλωση, και ενισχύει την όραση. Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελεί στη ανάπτυξη, συμβάλλει στα γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα.

Πηγές: Συκώτι, καρότα, σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, γλυκοπατάτες, πεπόνι αβγά, γάλα και γαλακτομικά προϊόντα, μαργαρίνη και κίτρινα φρούτα.     

Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): Υδατοδιαλυτή, οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα Β1 αποβάλλεται και δεν αποθηκεύεται στο σώμα, άρα πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά. Συνεργάζεται με Β2 και Β6. 

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 1.0 mg
 • Γυναίκες: 1.0 – 1.5 mg 

Ιδιότητες: Βοηθά στη ανάπτυξη, συμβάλλει στη πέψη ιδιαίτερα των υδατανθράκων, βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση, βοηθά στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών, και της καρδιάς.

Πηγές: Ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης, σιτάρι, βρώμη, φιστίκια, άπαχο χοιρινό, τα περισσότερα λαχανικά, γάλα.

Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβινη): Υδατοδιαλυτη, δεν αποθηκεύεται και πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά. 

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 1.2 – 1.7 mg
 • Γυναίκες: 1.2 – 1.7 mg

Ιδιότητες: Βοηθά στη ανάπτυξη, συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών, Βοηθά στη όραση, συνεργάζεται με άλλες ουσίες στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Πηγές: Γάλα, συκώτι, μαγιά, τυρί, πράσινα λαχανικά, ψάρι, αβγά.

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξινη): Υδατοδιαλυτη, αποβάλλεται οκτώ ώρες μετά από τη λήψη και πρέπει να ανανεώνεται καθημερινώς. 

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 1.6– 2.0 mg
 • Γυναίκες: 1.6 – 2.0 mg

Ιδιότητες: Βοηθά στη ικανοποιητική αφομοίωση πρωτεΐνης και λίπους, Βοηθά στη μετατροπή της τρυπτοφάνης, ενός απαραίτητου αμινοξεος σε νιασινη. Βοηθά στη πρόσληψη διάφορων νευρικών και δερματικών διαταραχών, ελαττώνει τις κράμπες στα πόδια, το μούδιασμα στα χέρια, και λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό.

Πηγές: Σιτάρι, συκώτι, καρποί σόγιας, πεπόνι, ρύζι, αβγά, βρώμη, φιστίκια, καρύδια.

Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη): Υδατοδιαλυτη και αποτελεσματική σε πολύ μικρές δόσεις. Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε Β1 και υψηλής σε φολικο οξύ συχνά κρύβουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 2.0 mcg
 • Γυναίκες: 2.0 mcg

Ιδιότητες: Σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια, εμποδίζοντας μ’ αυτό το τρόπο τη αναιμία, βοηθά στην ανάπτυξη και ανοίγει την όρεξη των παιδιών, αυξάνει την ενεργητικότητα, διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, βοήθα στη αξιοποίηση λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βελτιώνει τη αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη και την ισορροπία.

Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, χοιρινό, αβγά, γάλα, τυρί.

Βιταμίνη C (Ασκορβικο Οξύ): Υδατοδιαλυτη, πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 60 mg
 • Γυναίκες: 60 mg

Ιδιότητες: Παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου, που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επισκευή κύτταρων των ιστών, των ουλών, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών, βοηθά στη απορρόφηση του σιδήρου, επουλώνει πληγές, κοψίματα και ούλα που αιμορραγούν, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, προλμβαίνει ιούς και μολύνσεις, προσφέρει προστασία απέναντι σε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.

Πηγές: Εσπεριδοειδή, μούρα, πράσινα λαχανικά, τομάτες, κουνουπίδι, πατάτες και πιπεριές.

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικο Οξύ): Υδατοδιαλητη, βοηθά στη λειτουργία των κύτταρων, στη ομαλή σωματική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 10 mg
 • Γυναίκες: 10 mg

Ιδιότητες: Απαραίτητη για τη μετατροπή του λίπους και της ζάχαρης σε ενέργεια, βοηθά στη επούλωση πληγών, προλαβαίνει τη κόπωση.

Πηγές: Κρέας, σιτάρι ολικής άλεσης, φύτρο σιταριού, πράσινα λαχανικά, καρύδια, κοτόπουλο.

Βιταμίνη D (Καλσιφερολη, Βιοστερολη, Εργοστερολη): Λιποδιαλυτη. Ο οργανισμός την προσλαμβάνει από τη ηλιακή ακτινοβολία ή από τη διατροφή.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 200 - 400 ΔΜ ή 5-10 mcg
 • Γυναίκες: 200 – 400 ΔΜ ή 5-10 mcg

Ιδιότητες: Ενεργοποιεί επαρκώς ασβέστιο και φωσφόρο που είναι απαραίτητα για γερά δόντια και οστά, βοηθά στη αφομοίωση της βιταμίνης Α.

Πηγές: Σολομός, τόνος, ρέγκα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη): Λιποδιαλυτη και αποθηκεύεται στο Συκώτι, στους λιπώδης ιστούς, στην καρδιά, και στους μυς.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 8 – 10 ΔΜ 
 • Γυναίκες: 8 - 10 ΔΜ 

Ιδιότητες: Ως ενεργό αντιοξειδωτικο, εμποδίζει την οξείδωση των λιπών, βιταμίνης Α, σεληνίου, ενισχύει τη δραστικότητα της Βιταμίνης Α, θεωρείται σημαντικό αγγειοδιαλιστικο και αντιπηπτικο, λειτουργεί ενάντια στην γήρανση αφού επιβραδύνει τη γήρανση των κύτταρων, τροφοδοτεί με οξυγόνο το σώμα, προλαβαίνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει τη κόπωση, ελαχιστοποιεί τις κράμπες και τη μυϊκή δυσκαμψία των αθλητών, λειτουργεί ενάντια του καρκίνου.

Πηγές: Σιτάρι, σόγια, φυτικά έλαια, καρύδια, λαχανικά Βρυξελλών, πράσινα λαχανικά, σπανάκι, αλεύρι, σιτάρι ολικής αλέσεως, αβγά.

Βιταμίνη Κ (Μεναδιονη): Λιποδιαλυτη.

Προτεινόμενη ημερήσια δόση:

 • Άντρες: 65-80 mcg 
 • Γυναίκες: 65-80 mcg

Ιδιότητες: Απαραίτητη για τη δημιουργία προθρομβίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι απαραίτητη για τη πήξη του αίματος, βοήθα στη αποφυγή εσωτερικών αιμορραγιών.

Πηγές: φυλλώδη πράσινα λαχανικά, γιαούρτι, κρόκος αβγού. 

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony