Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο όπως το άγχος, η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η διατροφή. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι υποφέρουν από αϋπνίες θα πρέπει να αποβάλουν τα τηγανητά από το καθημερινό τους διαιτολόγιο και να συμπεριλάβουν σαλάτες, φρούτα και άφθονο νερό.
Για καλύτερο ύπνο οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση ποικιλίας τροφών, κυρίως πλούσιες σε βιταμίνη C, σελήνιο και λυκοπένιο και η αποφυγή των υπερβολικών λιπών. Η βιταμίνη C συναντάται κυρίως σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.), πιπεριές, μπρόκολα και σκουροπράσινα λαχανικά (π.χ. σπαράγγια). Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα καρύδια και το κρέας, ενώ το λυκοπένιο βρίσκεται στις ντομάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα.
Από την άλλη πλευρά, η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπών, χολίνης (κρέατα, αυγά), σοκολάτας, τσαγιού και αλκοόλ προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.