Fitness

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα (Jumper’s knee)

Βασιλική Μούχλη 13 Ιανουαρίου 2014
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα (Jumper’s knee)

Συχνά εντοπίζουμε άτομα τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό, να παραπονιούνται για έντονο πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Οι αθλητές αυτοί, συνήθως προπονούνται σε αθλήματα τα οποία περιέχουν άλματα. Γι’ αυτό και αποκαλείται και jumper’ s knee (γόνατο του άλτη).

Αθλητές οι οποίοι ασχολούνται με το άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, μπάσκετ, βόλεϊ, αλλά και αθλήματα τα οποία απαιτούν γρήγορες εναλλαγές θέσεων, παρουσιάζουν τενοντίτιδα στον επιγονατιδικό τένοντα. Οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες διατατικές δυνάμεις που ασκούνται στον τένοντα, προκαλούν μικρορήξεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό (τενοντίτιδα), την εκφύλιση και την μερική ή πλήρη ρήξη του τένοντα. Αυτό γίνεται γιατί ο επιγονατιδικός τένοντας δέχεται περισσότερα φορτία κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα, λόγω της έκκεντρης δράσης των μυϊκών ινών του τετρακέφαλου.

Τα συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ασθενής, είναι πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, κάτω από την επιγονατίδα, κατά τη διάρκεια αλλά και το τέλος της άσκησης. Παρατηρείται ψηλαφητός πόνος στην κατάφυση ή/και στο σώμα του τένοντα, αλλά και διόγκωση της περιοχής. Ο πόνος του τένοντα, προκαλεί αδυναμία στον τετρακέφαλο.

Ανάλογα με το χαρακτήρα και τη διάρκεια του πόνου, ο τραυματισμός μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερα στάδια:

1ου βαθμού: άλγος μετά την άσκηση
2ου βαθμού: άλγος στο τέλος της άσκησης
3ου βαθμού: άλγος στην αρχή και στο τέλος της άσκησης
4ου βαθμού: άλγος καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης

Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, ακολουθείτε και η ανάλογη θεραπεία. Στα στάδια 1-3 ακολουθείται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Άμεση μείωση της άσκησης και ξεκούραση
  • Παγοθεραπεία
  • Χρήση ελαστική επιγονατίδας και tapping
  • Ηλεκτροθεραπεία – υπέρηχος – φονοφόρεση
  • Διατατικές ασκήσεις των μυών που παρέχουν σταθερότητα στο γονατο
  • Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ενδυνάμωσης σε επικλινή επιφάνεια
  • Έγχυση κορτικοειδών

Όλα τα προαναφερθέντα, έχουν σκοπό την αποθεραπεία και τη σωστή αποκατάσταση, ούτως ώστε ο αθλητής να επιστρέψει υγιής  στις προπονήσεις του.
Στην περίπτωση που στο 3ο στάδιο η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε πραγματοποιείτε χειρουργική επέμβαση, όπως και στο 4ο στάδιο.
Η άμεση αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού τένοντα είναι σημαντική, για να αποφύγουμε τις άμεσες επιπλοκές στο κάτω άκρο, αλλά και στην άρθρωση του γόνατος.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony