Αν και η γνωρίζουμε ότι η νεότητα δεν εξαρτάται μόνο από την διατροφή μας, εντούτοις διάφορές μελέτες συνδέουν άρρηκτα τον τρόπο που τρεφόμαστε με την ταχύτητα γήρανσης. Η κατανάλωση κάποιων τροφών εφοδιάζουν τον οργανισμό με τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Τέτοιες τροφές είναι αυτές που περιέχουν βιταμίνες C και E, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και ωμέγα-3λιπαρά οξεά.
Σολομός
Ο σολομός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D και σελήνιο. Μεταξύ των κυριότερων ευεργετικών ιδιοτήτων του, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ευνοούν την μείωση των τριγλυκεριδίων και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης συντηρούν την ευλυγισία και την λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών του δέρματος.
Κόκκινο κρασί
Σύμφωνα με έρευνες το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών. Όπως αποδείχθηκε έχει πολύ ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια τα οποία καθυστερούν τον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα υγείας ή αλλιώς η μαύρη σοκολάτα (>70% κακάο) μεταξύ άλλων, περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, που την καθιστούν ως μια από τις ισχυρότερες πηγές αντιοξειδωτικών τροφών. Πιο πλούσια πηγή πολυφαινολών ακόμα και από το κόκκινο κρασί και το τσάι, η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, έχει καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις. Οι πολυφαινόλες επιδρούν θετικά στην εμφάνιση του δέρματος, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και έχουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες κατά της υπεριώδης ακτινοβολίας.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που προσφέρει ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη. Περιέχει επίσης, καροτενοειδή, σελήνιο, ψευδάργυρο, φυτοστερόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα συστατικά αυτά επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης, προστατεύοντας τον οργανισμό από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών, ενώ έχουν καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Καρύδια
Πλούσια σε βιταμίνη Ε και α- λινολεϊκό οξύ, γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητές του. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση 30γρ καρύδια ημερησίως μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία του κυτταρικού τοιχώματος που κατ’ επέκταση χαρίζουν υγιής, λείο και σφιχτό δέρμα.
Μούρα
Τα μούρα (blueberries, blackberries, rasberries, φράουλες, κρανμπερι, goji berries, κτλ) περιέχουν μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες προσδίδουν το κόκκινο, το μπλε ή το μοβ χρώμα των μούρων. Οι ανθοκυανίνες μεταξύ άλλων, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, έχουν την δυνατότητα να αποτρέπουν την οξείδωση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν την ταχύτητα γήρανσης.