Οι περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τροχαντηρίτιδα, είναι αρκετές και δύσκολες. Η φλεγμονή που προσβάλλει την έξω πλευρά του ισχίου, γύρω από την περιοχή του μείζονα τροχαντήρα και προκαλεί οξύ πόνο. Πόνος ο οποίος μπορεί να εξαπλώνεται στην έξω πλευρά του μηρού. Προκαλεί δυσφορία κατά τη βάδιση και την ψηλάφηση. Έντονος πόνος εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να έχουμε διαταραχή του ύπνου του ασθενούς. Εντοπισμένη ευαισθησία θα βρεθεί επίσης στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα, καθώς και επιδείνωση σε παθητική κίνηση, σε ενεργητική με αντίσταση και σε απαγωγή του ισχίου με έξω στροφή.
Η τροχαντηρίτιδα, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα σύνδρομο υπέρχρησης, με το θύλακα να ερεθίζεται μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε κεκλιμένες επιφάνειες (σκάλες, ανηφόρες), ή μετά από τραυματισμό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος στη οξεία φάση, μπορεί να φέρει σχετικά γρήγορα αποτελέσματα και η θεραπεία να διαρκέσει λιγότερο χρονικό διάστημα, παρά σε χρόνιες περιπτώσεις που η θεραπεία γίνεται περίπλοκη και απαιτεί περισσότερες θεραπείες.
Η συχνότητα εμφάνισης, είναι 15% στις γυναίκες και 6,6% στους άνδρες. Οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων ή αθλητές που εμπλέκονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις των κάτω άκρων, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού.
Κατά την εμφάνιση του προβλήματος, εκτός από τον απευθείας τραυματισμό του ισχίου, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του, είναι η παθολογία της λαγονοκνημιαίας ταινίας και παθολογία των απαγωγών μυών (ανισορροπία αγωνιστών ανταγωνιστών μυών), επιπλοκή σε εγχείρηση αρθροπλαστικής ισχίου, ανισοσκελία, παχυσαρκία κ. α.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας, είναι συντηρητική. Πρώτιστο μέλημα μας είναι η μύωση της φλεγμονής συνιστώντας ανάπαυση, παγοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία και θεραπευτικό υπέρηχο. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ιοντοφόρεση ή φωνοφόρεση, κινητοποίηση μαλακών μορίων και θεραπευτική μάλαξη. Μετά την αντιμετώπιση του πόνου, ακολουθείτε ειδικό πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και αποκατάστασης.
Η χειρουργική αποκατάσταση επιλέγεται σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας. Μετά την απομάκρυνση του προβληματικού θύλακα, απαιτείται πρόγραμμα αποκατάστασης μυϊκής ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης της ιδιοδεκτικότητας.
Συχνά γινόμαστε κουραστικοί, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο να μιλάμε για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματισμών ή οποιονδήποτε προβλημάτων εμφανίζονται. Μέσα από τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αλλά και μέσα από την επαγγελματική μας εμπειρία διαπιστώνεται το γεγονός ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση, είναι αποτελεσματικότερη από την χρονιότητα του προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει εσείς να βοηθήσετε εσείς τους θεραπευτές σας να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σας.