Nutrition

Τρόποι να καις περισσότερο θερμίδες και λίπος

Τρόποι να καις περισσότερο θερμίδες και λίπος

Σκοπεύω να αρχίσω εντατική γυμναστική και σωστή διατροφή. Χρειάζομαι όμως το σωστό πρόγραμμα διατροφής εφόσον γνωρίζω ότι 80% του αποτελέσματος οφείλεται στην διατροφή και το υπόλοιπο 20% στην άσκηση. Ωστόσο, δεν ξέρω ποιο είναι το πιο λειτουργικό πρόγραμμα. Είμαι 26 χρονών ύψος 1,63 και βάρος 52kg περίπου. Θα σας ήταν εύκολο να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, όχι δίαιτας, με το οποίο θα αποφεύγονται όσο το δυνατό περίσσότερο τα λίπη και θα με βοηθήσει στην γυμναστική; Ελπίζω να μην σας κούρασα. Ευχαριστώ!

Αγαπητή Περσεφόνη,

Ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο υγιεινή διατροφής επηρεάζεται από πολλούςπαράγοντες εκτός από ηλικία ύψος και σωματικό βάρος. Θα σας πρότειναμερικά τιπς που θα μπορούσατε να ακολουθησετε για να χάσιμο βάρος και σύσφιξη άμεσα τώρα που είναι καλοκαίρι.

Πώς μπορείς να τον αυξήσεις να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου;

Δεν μπορείς να κάνεις πολλά για τα γονίδιά σου (έτσι κι αλλιώς από αυτά εξαρτάται ένα ευτελές 5% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων),που σημαίνει πως ο καλύτερος τρόπος για να τον ζωντανέψεις είναι να αυξήσεις τις ανάγκες του σώματός σου για ενέργεια.

«Ο οργανισμός σου μπορεί να κάψει θερμίδες είτε από το λίπος, είτε από την πρωτεΐνη, είτε από τους υδατάνθρακες» Φυσικά, θα προτιμούσες να κάψεις θερμίδες από το λίπος, αλλά ο οργανισμός σου δενείναι σπάταλος – θα κάψει λίπος μόνο όταν θα χρειαστεί ενέργεια. Για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου –και να τον διατηρήσεις δραστήριο–, υιοθέτησε τις παρακάτω συνήθειες:

1. Τρώγε συχνά...

Να τρως κάθε 2 με 3 ώρες. Κάθε φορά θα διεγείρεις το μεταβολισμό σου για λίγη ώρα, που σημαίνει πως όσο πιο σύντομα τρως τόσο περισσότερο θα τον αυξήσεις.

  • Τρώγοντας κάθε 2 με 3 ώρες ταΐζεις τους μυς και αφήνεις νηστικό το λίπος, ενώ καθησυχάζεις το σώμα σου ότι δεν πρόκειται να λιμοκτονήσει – πάντα θα υπάρχει τροφή.
  • Παραλείποντας το πρωινό, τρώγοντας μόνο ένα σάντουιτς για μεσημεριανό και, από την άλλη, καταβροχθίζοντας το δείπνο σου, τρομάζεις το σώμα σου και αποθηκεύει λίπος για την περίπτωση που δε θα έρθει ποτέ το επόμενο γεύμα.

2 ... αλλά τρώγε σωστά

Συχνό φαγητό δε σημαίνει τσιμπολόγημα, προσπάθησε κάθε μίνι γεύμα σου να είναι ολοκληρωμένο – με μία μερίδα λαχανικά και μία υγιεινή πηγή πρωτεΐνης όπως αβγά, κοτόπουλο ή ξηροί καρποί.

  • Η αύξηση της πρόσληψης τροφών με πολλές φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου.
  • Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες που δεν πέπτονται, αλλά ο οργανισμός προσπαθεί σκληρά να τους διασπάσει, χρησιμοποιώντας ενέργεια – και ενισχύοντας το μεταβολισμό κατά τη διαδικασία.
  • Επιπλέον, τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – ένα τεράστιο δώρο για την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος.

3. Πες «ναι» στο ψάρι

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που υπάρχουν μόνο στο ιχθυέλαιο, μπορεί να έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν δυναμικά το μεταβολισμό σου .Το ιχθυέλαιο αυξάνει τα επίπεδα των ενζύμων που καίνε λίπος και μειώνει τα επίπεδα των ενζύμων που αποθηκεύουν λίπος στο σώμα σου.

4. Πρωτεΐνη 

Η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το κοτόπουλο είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης.

  • Όταν τρως πρωτεΐνη, το πεπτικό σύστημα υποχρεώνεται να δουλεύει πιο σκληρά για να διασπάσει τις πρωτεΐνες απ' ό,τι για να διασπάσει υδατάνθρακες.
  • Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις θερμίδες, τις οποίες καις κατά την πέψη. Φάε, λοιπόν, λίγη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, για να δώσεις αυτή την ώθηση στο μεταβολισμό.

5. Ξάπλωσε στο κρεβάτι

Όταν δεν κοιμάσαι πολύ, μπορεί να διαφοροποιηθεί ο μεταβολισμός σου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σου κατά την ανάπαυση – όταν εκτελεί τις απαραίτητες για τη ζωή λειτουργίες, όπως την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και την επισκευή των κατεστραμμένων ιστών.

  • Ο ρυθμός των θερμίδων που καίει ο οργανισμός σου σε φάση ανάπαυσης αντιπροσωπεύει περίπου το 60 με 75% της συνολικής ημερήσιας καύσης θερμίδων.
  • Έτσι, το νούμερο αυτό μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και μπορεί να σου βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο για την απώλεια βάρους.

6. Ενυδάτωση! 

Κράτα συνεχώς το οργανισμό σου ενυδατωμένο με νερό ή ροφήματα με ελάχιστες θερμίδες που το 97% είναι νερό όπως πορτοκαλάδα, λεμονάδα, light αναψυκτικό, άπαχο γάλα.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony