Nutrition

Η Διατροφή μας: η άμυνά μας κατά των ιώσεων

Γεωργία Πιπεράρη 01 Δεκεμβρίου 2015
Η Διατροφή μας: η άμυνά μας κατά των ιώσεων

Πριν καλά καλά κάνει την εμφάνισή του ο χειμώνας, πριν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γίνουν αισθητές, ιώσεις και κρυολογήματα επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους. Η λύση όμως δεν είναι να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους ή τα πολλά και ζεστά ρούχα. Η προστασία και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος βασίζεται πρωτίστως στην διατροφή μας!!!

Η καθημερινή μας διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση και στην άμυνα του οργανισμού κατά των ιώσεων, μολύνσεων και άλλων παθήσεων που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσφέρει στον οργανισμό ένα «κοκτέιλ» θρεπτικών συστατικών, ικανό να αποτρέψει ή να μειώσει τον χρόνο που ένα άτομο θα νοσήσει.

Αντιοξειδωτικά

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την δέσμευση των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την αποδυνάμωση των κυττάρων καταστώντας τα πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και ιώσεις. Η βιταμίνη C, σύμφωνα με έρευνας προλαμβάνει και καταπολεμά τις ιώσεις, ενώ σχετίζεται με τον σχηματισμό των αντισωμάτων στο σώμα μας.

Πηγές αντιοξειδωτικών: χυμοί εσπεριδοειδών, πορτοκάλια, ακτινίδια, βατόμουρα, χρωματιστές πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, καρυκεύματα, κ.α
 
Ψευδάργυρος & Σελήνιο

Ο ψευδάργυρος είναι δομικό συστατικό για την δημιουργία των λευκών κυττάρων, τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις στο σώμα.

Πηγές:  στρείδια, μύδια, ολικής αλέσεως προϊόντα, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ συμβάλλει στην προστασία του από τις ιώσεις.

Πηγές: καρύδια Βραζιλίας, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, ψάρια, πουλερικά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

Έρευνες έχουν καταλήξει πώς η έλλειψη σεληνίου και ψευδαργύρου ενδέχεται να ευθύνονται για το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με προβιοτικά  όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα διατηρούν και ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Ω–3 & Ω-6 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα αποτελούν ισχυρή ασπίδα για τον οργανισμό καθώς έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, το λαβράκι καθώς επίσης σε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, λιναρόσπορο, σουσάμι, κ.α.

Σκόρδο & Κρεμμύδι

Έρευνες έχουν καταλήξει ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Ζωικές πρωτεΐνες

Οι ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας και τα ψάρια αποτελούν την πρώτη ύλη ούτως ώστε  ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα, καθώς περιέχουν και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Το κοτόπουλο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως αντιβιοτικό στον οργανισμό και καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, μια σωστά δομημένη και ισορροπημένη διατροφή, με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό  προστατεύοντάς τον από διάφορες ιώσεις και μολύνσεις!!!

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony