Fitness

Καλή λειτουργία του ήπατος συνεπάγεται καλή ζωή

Τίμης Καμπανέλλης 01 Ιουλίου 2013
Καλή λειτουργία του ήπατος συνεπάγεται καλή ζωή

Τι κάνει ακριβώς το ήπαρ (συκώτι); Υπάρχει ένα αστείο στις τάξεις των φοιτητών ιατρικής σχετικά με τις απαντήσεις στις εξετάσεις τους. Αν δεν ξέρεις μια απάντηση σε ένα τεστ, απλά βάλε τη λέξη ήπαρ και τις περισσότερες φορές η απάντηση θα είναι σωστή. Λέγοντας ότι το συκώτι μετέχει σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, ίσως είμαστε λίγο υπερβολικοί αλλά δεν απέχουμε πολύ από την αλήθεια. Παρόλο που οι γιατροί σήμερα μπορούν να μιμηθούν μηχανικά τις λειτουργίες της καρδιάς ή των νεφρών, οι πολλές και πολύπλοκες λειτουργίες του ήπατος δεν μπορούν να αντιγραφούν με κανένα μηχανικό μέσο. 

Συγκεκριμένα το ήπαρ συμμετέχει σε πάνω από 500 λειτουργίες του οργανισμού. Οι πιο σημαντικές είναι:

  • Όταν τρώμε κάτι και η τροφή απορροφάται από το αίμα, η πρώτη στάση είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι το κυρίως υπεύθυνο όργανο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, της πρωτεΐνης και του λίπους.
  • Όταν το σώμα έχει ολοκληρώσει μια λειτουργία, όπως για παράδειγμα την έκκριση μιας ορμόνης, η ορμόνη πηγαίνει στο ήπαρ και διαλύεται προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί ή καταστρέφεται από το σώμα. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, οι σεξουαλικές ορμόνες αλλά και εκείνες του στρες κάνουν στάση στο ήπαρ. Επίσης το ήπαρ βοηθάει στην ισορροπία ορμονών όπως η ινσουλίνη.
  • Είναι κοινή πεποίθηση ότι η χοληστερίνη είναι το αποτέλεσμα της ποσότητας λίπους που καταναλώνω καθημερινά, όμως το μεγαλύτερο μέρος χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων δημιουργείται στο συκώτι.
  • Επίσης στο συκώτι είναι η βάση  των πρωτεϊνών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το ήπαρ αποθηκεύει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας με τη μορφή του γλυκογόνου, το οποίο εύκολα μετατρέπεται σε γλυκόζη και επίσης αποθηκεύει σημαντικές βιταμίνες όπως η Β12, ο σίδηρος και άλλα μέταλλα και ηλεκτρολύτες.

​ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΗΠΑΡ

Το ήπαρ εργάζεται σκληρά για να μας διατηρεί υγιείς και δυνατούς. Η σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και βοτάνων θα μας βοηθήσει να το φροντίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Όταν για παράδειγμα εμείς γλεντάμε, τρώμε και πίνουμε ξεπερνώντας τα όρια, το συκώτι εργάζεται ακόμα περισσότερο για να διατηρήσει όλες τις λειτουργίες μας σε μια ισορροπία. Επειδή όμως, όπως λένε συχνά, και οι σκλάβοι ξεσηκώνονται κάποια στιγμή, έτσι και το συκώτι μας κάποια στιγμή θα επαναστατήσει. Κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελός μας.

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Ίσως το πιο σημαντικό και πιο ζωτικής σημασίας ρόλο στην καλή λειτουργία του ήπατος είναι η αποτοξίνωση. Είναι δουλειά του ήπατος να αποβάλει τις τοξίνες από μέσα μας. Τοξίνες από τροφές, από τον μολυσμένο αέρα, ακόμα και τοξίνες που έχουν έλθει σε επαφή μέσω του δέρματος. Το συκώτι πρώτα αδρανοποιεί τις τοξίνες και στη συνέχεια τις αποβάλει.

Το συκώτι έχει την απίστευτη δύναμη να διαχειρίζεται τις μεγάλες ποσότητες άχρηστων τροφών και ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά. Είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αναπτύσσεται μόνο του. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι μπορούν να αφαιρέσουν το μισό ήπαρ ενός ανθρώπου και αυτό να αναπτυχθεί μόνο του. Όμως λέγοντας ότι το συκώτι είναι δυνατό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταστραφεί.

Το συκώτι είναι πολύ ευαίσθητο σε πράγματα όπως το αλκοόλ και κάποιες χημικές ουσίες. Χημικά στις τροφές, χρωστικές ουσίες και άλλα συσσωρεύονται στο συκώτι. Επίσης συγκεκριμένα φάρμακα και αντιβιοτικά που ίσως παίρνουμε επιβαρύνουν τη λειτουργία του. Επομένως αν δεν τρεφόμαστε σωστά, όπως θα έπρεπε το συκώτι θα την πληρώσει. Ακόμα και η έλλειψη ύπνου ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει ζημιές.
Χρειάζεται λοιπόν ένα χέρι βοηθείας. Γι αυτό θα μιλήσουμε πιο κάτω.
 
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το ήπαρ προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καλής ποιότητας  καύσιμο έτσι και το συκώτι χρειάζεται καλής ποιότητα θρεπτικά συστατικά.

Τα κυριότερα από αυτά τα συστατικά είναι πρώτον η ασετυλική συστίνη (N-acetyl-cysteine – NAC) και το άλφα λιποϊκό οξύ (ALA). Τα δύο αυτά τα συστατικά μπορούν να βρεθούν σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής και θα αποτελέσουν την ιδανική πηγή ενέργειας για το συκώτι. Η NAC χρησιμοποιείται μάλιστα από γιατρούς στις εντατικές μονάδες σε ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού ή ναρκωτικών. Αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην εκτόξευση όλων των ικανοτήτων του ήπατος. Από την άλλη μεριά το άλφα λιποϊκό οξύ είναι η παγκόσμια αντιοξειδωτική ουσία γιατί δουλεύει μέσα, αλλά και έξω από τα κύτταρα.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony