Fitness

Ομοκυστεϊνη: Ένας επικίνδυνος παράγοντας για καρδιοπάθεια

inShape Team 21 Αυγούστου 2013
Ομοκυστεϊνη: Ένας επικίνδυνος παράγοντας για καρδιοπάθεια

Έχετε ποτέ πληροφορηθεί πως τα επίπεδα ομοκυστεΐνης σας είναι ψηλά; Αν ναι, ίσως να διερωτάστε τι είναι η ομοκυστεΐνη και πως μπορείτε να τη μειώσετε σε κανονικά επίπεδα. Αν και η ομοκυστεΐνη δεν είναι κάτι καινούργιο, τελευταία έχει συνδεθεί σαν παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει κάποια καρδιοπάθεια αφού πολλές μελέτες έδειξαν πως ψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα καρδιακά προβλήματα. 

Πάνω από 75 μελέτες έδειξαν μια σχέση μεταξύ υψηλού επιπέδου ομοκυστεΐνης και καρδιοπάθειας. Απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, η ομοκυστεΐνη προκαλεί ζημιά στη γραμμή των αγγείων του αίματος και αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία θρόμβου του αίματος. 

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για το κτίσιμο των πρωτεϊνών. Σχηματίζεται από τη διάλυση του αμινοξέος μεθειονίνη, που βρίσκεται κυρίως σε ζωϊκές πηγές φαγητού όπως τα αβγά, κρέατα, και ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ λίγη ομοκυστεΐνη είναι απαραίτητη για τη καλή υγεία, σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και με τη χοληστερόλη, φέρνει αρνητικές συνέπειες στη υγεία του ανθρώπου. Επίσης, κάποιος άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα στο μεταβολισμό που πιθανόν να προκαλεί αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα, συνήθως παρουσιάζουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα σε νεαρή ηλικία.

Η έλλειψη κάποιων από τις βιταμίνες, συγκεκριμένα το φυλλικό οξύ, μπορεί να προκαλέσουν αυτή την αύξηση στα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Επίσης σημαντικές είναι και οι βιταμίνες Β6 και Β12. Άρα, ο πρώτος στόχος για τη μείωση της ομοκυστεΐνης ή για την εμπόδιση της αύξησης της ομοκυστεΐνης θα πρέπει να είναι η σωστή κατανάλωση αυτών των βιταμινών. 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινώς συνίσταται από τους ειδικούς για τη μείωση της ομοκυστεΐνης. Πολλές φορές, όμως, αυτά είναι υψηλά επίπεδα που δε μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τη διατροφή και ίσως χρειάζεται και κάποιο συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. 

Έτσι λοιπόν, μια διατροφή πλούσια σε φαγητά υψηλού φυλλικού οξέος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ομοκυστεΐνης. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι φράουλες περιέχει 80 mcg φυλλικού οξέος, ένα ποτήρι σπανάκι περιέχει 164 mcg, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει 136 mcg, ένα ποτήρι μαρούλι περιέχει 98 mcg, ένα ποτήρι φάκες περιέχει 68 mcg. Άλλα φαγητά πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι μανταρινιά, σόγια και μπιζέλι. 

Μια δίαιτα πλούσια σε φαγητά ψηλά σε περιεκτικότητα φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά συντελεί στη μείωση της ομοκυστεΐνης. Σκεφτείτε το και έτσι, τρώγοντας με αυτό το τρόπο εκτός από την ομοκυστεΐνη μπορείτε να μειώσετε και τη χοληστερόλη σας.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony