Nutrition

Βαλσάμικο ξύδι και διαφορές από το κοινό

Νικολέττα Κωνσταντινίδου 06 Σεπτεμβρίου 2013
Βαλσάμικο ξύδι και διαφορές από το κοινό

Χρησιμοποιώ βαλσάμικο ξύδι στις σαλάτες μου. Έχει περισσότερες θερμίδες από το κοινό ξύδι;

Το ξύδι χρησιμοποιείται στο φαγητό και στις σαλάτες, προσδίδοντάς τους μια ιδιαίτερη γεύση. Χάρη στην έντονη γεύση του, καθιστά συχνά περιττή τη χρήση ελαιόλαδου στις σαλάτες, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων και είναι μια καλή λύση για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αφού λόγω αυτής της έντονης γεύσης του μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι. Το κοινό ξύδι είναι το πιο διαδεδομένο είδος ξυδιού και υπάρχει σε λευκό ή κόκκινο, ανάλογα από το κρασί από το οποίο έχει φτιαχτεί, ενώ το βαλσάμικο γίνεται από βρασμένο μούστο, δηλαδή το πετιμέζι αντί για το κρασί.

Τα περισσότερα είδη ξυδιού έχουν ελάχιστες θερμίδες (100 γρ. ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί αποδίδουν περίπου 18-19 kcal και 100 γρ. ξύδι βαλσάμικο αποδίδει 88 kcal) και καθόλου λίπος. Μην ξεχνάτε όμως ότι το βαλσάμικο, λόγω του ότι είναι πιο παχύρρευστο και πιο αρωματικό, αρκούν ελάχιστες σταγόνες και μπορεί να μετατρέψει μια απλή σαλάτα σε ένα γευστικό πιάτο. Επίσης, το βαλσάμικο περιέχει περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλα είδη ξυδιών και σε μικρές συγκεντρώσεις ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony